Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Internationale deining over Kosovo-tribunaal

Democratie

Pieternel Gruppen

De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj­­. © AFP

Pristina ligt onder vuur omdat het parlement het Kosovo-tribunaal ondermijnt.

De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj­­ twitterde woensdag een foto­­ van de kerstkaart die hij van de Amerikaanse president Donald Trump had ontvangen. De timing is opvallend, en niet alleen­­ omdat de kerstdagen lang en breed voorbij zijn. In dezelfde tweet liet hij ook weten een brief van Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken­­, te hebben ontvangen waarin die Haradinaj bedankt voor zijn aandeel in de strijd tegen terrorisme. “Het onderstreept de lange vriendschap tussen Kosovo en de Verenigde Staten”, aldus de Kosovaarse premier.

Lees verder na de advertentie

Van die vriendschap was vorige week niet veel te merken toen Washington­­, samen met een aantal Europese­­ landen de Kosovaarse regering­­ op de vingers tikte. De afgelopen­­ dagen voegden een Duitse en een Franse delegatie, op bezoek in Pristina, zich bij het koor van critici. Het parlement moet stoppen met het ondermijnen­­ van  het Kosovo-tribunaal, was hun gezamenlijke boodschap.

Premier Haradinaj speelde zelf een prominente rol in de on­af­han­ke­lijk­heids oorlog tegen Servië

Weerstand

Vlak voor de jaarwisseling probeerden parlementariërs, onder andere van Haradinaj’s partij, een wet in te trekken die toestemming­­ geeft voor de oprichting van de Kosovo Specialist Chambers, ook wel Kosovo-tribunaal genoemd.

De Verenigde Staten en de Europese Unie namen het initiatief voor de oprichting­­ van het tribunaal, dat mogelijke oorlogsmisdaden gaat onderzoeken die tijdens en direct na de onafhankelijkheidsoorlog (1998-1999) zijn gepleegd. Tot nu toe was de aandacht vooral gericht op de Servische oorlogsmisdaden, was de kritiek op het Joegoslavië-tribunaal, dat afgelopen najaar zijn deuren sloot.

Het Kosovo-tribunaal zal vooral naar de rol van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UCK) kijken. En dat ligt gevoelig, aangezien premier Haradinaj zelf als commandant van het UCK een prominente rol in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Servië speelde. Het Joegoslavië-tribunaal klaagde hem al aan voor oorlogsmisdaden, maar hij werd tot twee keer toe vrijgesproken­­ omdat zijn verantwoordelijkheid volgens­­ de rechters onvoldoende bewezen kon worden. Ook de huidige president Thaci is een voormalig UCK-leider.

Helden

Sommige verdachten worden door een deel van de Kosovaren juist als helden gezien. Het is een van de redenen waarom het gerechtshof buiten Kosovo, namelijk in Den Haag, is gevestigd. Het hanteert weliswaar het Kosovaarse recht, maar wordt bemand door internationale rechters. De Europese Unie zorgt voor de financiering.

Brussel is dan ook net als Washington op zijn zachtst gezegd geïrriteerd door de poging van de volksvertegenwoordigers om het tribunaal tegen te houden. Dat de leiders van het land niet tegen de parlementariërs optreden zal ze waarschijnlijk ook niet bekoren.

De kans dat het tribunaal wordt teruggedraaid­­ lijkt overigens miniem. De rechters zijn al benoemd, vertalers aangetrokken en de eerste aanklachten worden binnenkort verwacht. En het is nog onduidelijk of er binnenkort na een kerstkaart ook een aanklacht op de deurmat van Haradinaj zal ploffen.

Deel dit artikel

Premier Haradinaj speelde zelf een prominente rol in de on­af­han­ke­lijk­heids oorlog tegen Servië