Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indiase politicus veroorzaakt rel met een opmerking over het ­ondergoed van zijn vrouwelijke rivaal

Democratie

Arjen van der Ziel

Jaya Prada wilde niet eens herhalen wat haar opponent over haar gezegd had. © Wikimedia

Een Indiase politicus heeft een relletje veroorzaakt met een opmerking over het ­ondergoed van zijn vrouwelijke tegenstrever. 

De linkse parlementariër Azam Khan suggereerde zondag in een verkiezingstoespraak in de deelstaat Uttar Pradesh dat zijn hindoe-nationalistische rivaal, ex-­actrice Jaya Prada, een ‘khaki onderbroek’ draagt. Het was een verwijzing naar de khaki korte broeken die in India van oudsher worden gedragen door leden van de RSS, een fascistoïde beweging.

Lees verder na de advertentie

Dat kwam hem op kritiek te staan van vrouwenrechtenactivisten. Er werd aangifte tegen hem gedaan en zijn opponente Jaya Prada verklaarde dat hij moest worden uitgesloten van de verkiezingen. “Ik ben een vrouw en ik kan niet eens herhalen wat hij zei.”

Maar Khan, die bekend staat om zijn controversiële opmerkingen, ontkent iets te hebben misdaan. Hoewel zijn uitlatingen op video zijn terug te kijken, stelt hij dat de media zijn woorden hebben verdraaid: “De media hebben het land schade berokkend.”

Lees ook:

Hoe welvarender India wordt, hoe minder vrouwen er werken

India’s welvaart groeit, maar de arbeidsparticipatie van vrouwen daalt juist. Liever zorgen ze thuis voor de familie.

Deel dit artikel