Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hongkong sluit overheidsgebouwen in centrum na rellen

Democratie

Redactie

Lege straten nadat de politie het centrum heeft schoongeveegd. © AFP

De autoriteiten in Hongkong sluiten voor de rest van de week alle overheidsgebouwen in het centrum van Hongkong. Dat besluit is genomen na een dag van botsingen tussen betogers en de politie. Donderdagochtend dromde slechts een klein groepje demonstranten nog samen, nadat de autoriteiten de straten rondom het parlement hadden leeg geveegd.

Het massale protest tegen een wetsontwerp dat uitlevering aan de rest van China eenvoudig maakt, liep een dag eerder flink uit de hand. Betogers naderden regeringsgebouwen en blokkeerden zo het plaatselijke parlement blokkeerden. 

Lees verder na de advertentie

De demonstraties tegen de nieuwe wet lijken op de zogeheten Parapluprotesten van 2014, toen ook al een groot deel van de bevolking in opstand kwam tegen de regering. Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd bezorgd te zijn over de situatie in zijn voormalige kolonie. 

Op een gegeven moment greep de oproerpolitie in. Die schoot met rubberkogels en traangas om de menigte uiteen te drijven. Tientallen mensen raakten daardoor gewond.

Deel dit artikel