Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het wordt eenzaam rond Trump

Home

Bas den Hond

Er zullen steeds minder mensen zijn die inhoudelijk met president Trump, hier gefotografeerd buiten het Witte Huis, over het Rusland-onderzoek zullen willen spreken. © EPA
Column

Wie had gedacht dat een interview met een advocaat zo opwindend kon zijn? Je verwacht dubbel doordachte antwoorden en juridische algemeenheden. Maar kijkers naar het politieke praatprogramma Fox News on Sunday werden vergast op een spetterende ruzie tussen presentator Chris Wallace en een van de leden van het peloton advocaten dat Donald Trump bijstaat in zijn worsteling met het Rusland-dossier.

Jay Sekulow had dan ook geen gemakkelijke taak. De officiële lijn van het team-Trump is dat er voorlopig nog helemaal niets aan de hand is. Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar samenzwering met de Russen in verkiezingstijd, en naar hinderen van de rechtsgang, betreft immers wel medewerkers van Trump, maar niet de president zelf.

Lees verder na de advertentie

Tekst loopt door onder de video.

Maar de enigen die dat geloven, zijn de president en zijn advocaten, sinds de afgelopen week de Washington Post meldde dat Mueller wel degelijk ook de president zelf in het vizier heeft.

En vermoedelijk weten Trump en zijn advocaten ook wel beter. Nadat die primeur in de Washington Post verscheen, twitterde Trump verongelijkt: "Ik word onderzocht omdat ik de FBI-directeur ontsloeg, door de man die me aanraadde, de FBI-directeur te ontslaan. Heksenjacht."

Tekst loopt door onder de tweet.

Maar met die tweet bracht Trump zich verder in moeilijkheden en zijn advocaat-woordvoerder al evenzeer. Hij leek ermee te verwijzen naar plaatsvervangend minister van justitie Rod Rosenstein. Die had, voorafgaand aan Comey's ontslag, een memorandum geschreven waarin hij allerlei klachten over de FBI-directeur opsomde. Dat memo was door Trumps team aangevoerd als reden om Comey te ontslaan. Maar Trump haalde die uitleg later zelf onderuit, door in een interview te zeggen dat hij Comey toch wel ontslagen zou hebben, 'vanwege Rusland'. Daarmee bood hij aanklager Mueller en de FBI op een presenteerblaadje het argument aan om zijn daden ook in ogenschouw te nemen.

Dit wordt steeds gekker.

Fox News-journalist Chris Wallace tijdens interview met advocaat Jay Sekulow

Mijnenveld

Trumps tweet zorgde in Washington opnieuw voor opschudding: was de president zich aan het opmaken om Rosenstein te ontslaan, of misschien Mueller zelf wel? Dat zou een stortvloed van kritiek over hem afroepen, en niet alleen van Democraten.

In dat politieke mijnenveld raakte advocaat Sekulow tijdens het tv-interview op zondag wat verdwaald. Hij benadrukte dat Trump niet officieel van een onderzoek naar hem in kennis is gesteld en probeerde de indruk te wekken dat er dus ook geen onderzoek was. Even later, reagerend op de tweet van Trump, leek hij die slag om de arm te zijn vergeten en had hij het gewoon over het onderzoek naar Trump. Om dat even later weer heftig te ontkennen toen presentator Wallace, heel in het algemeen, vroeg of je een zittend president eigenlijk wel voor de strafrechter kunt brengen. "Dit wordt steeds gekker", verzuchtte Wallace.

Een ander probleem voor Sekulow was, dat hij misschien wel namens de president voor de camera stond, maar niet echt namens hem kon praten. Op vragen als: 'Denkt hij dat Rod Rosenstein iets verkeerd heeft gedaan?" antwoordde hij bijna minachtend dat hij geen gedachtenlezer is, en dat voor zover Trump hem iets heeft verteld, een advocaat natuurlijk niet de inhoud van gesprekken met zijn cliënt gaat vertellen. Daarbij weglatend, zoals Wallace opmerkte, dat Trump natuurlijk toestemming zou kunnen geven te vertellen hoe hij over sommige onderwerpen denkt.

Tekst loopt door onder de foto.

Oud-FBI-directeur Robert Mueller, hier op een foto uit 2013, leidt het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en banden tussen Trumps campagneteam en Moskou. © AP

Eenzamer

Dat het nu vooral advocaten zijn die namens Trump spreken over het Rusland-onderzoek, heeft hem tot nu toe erg geholpen. En het is bijna onvermijdelijk, nu het onderzoek van Mueller op gang aan het komen is. Even onvermijdelijk is het, dat veel van zijn adviseurs en medewerkers ook advocaten in de arm hebben moeten nemen om hun belangen te beschermen. Zo werd de afgelopen week bekend dat vice-president Mike Pence nu zijn eigen advocaat heeft.

Er zullen steeds minder mensen zijn die inhoudelijk met Trump over het Rus­land-on­der­zoek zullen willen spreken

Dat zal het er voor Trump in het Witte Huis een stuk eenzamer op maken. Bronnen uit zijn omgeving melden unaniem aan Amerikaanse media dat het Rusland-onderzoek hem obsedeert. De mogelijkheid dat de Russen hem hielpen te winnen, haalt de glans van zijn prestatie af. En het rumoer over mogelijke pogingen dat onderzoek te hinderen, verstoort het doorvoeren van zijn politieke agenda. Hij volgt intensief wat de nieuwszenders erover berichten en wil er voortdurend over praten, met zijn medewerkers en met vrienden aan de telefoon.

Maar er zullen steeds minder mensen zijn die er inhoudelijk met hem over zullen willen spreken: een beetje advocaat waarschuwt zijn cliënt dat de inhoud van zulke gesprekken het onderwerp kan worden van getuigenverhoren, en dat het resultaat daarvan vervolging kan zijn als in het gesprek het hinderen van de rechtsgang aan de orde kwam.

Niets dat hij heeft getwitterd heeft me tot nu toe problemen bezorgd

Jay Sekulow, advocaat van Trump

Twitter

Geen wonder dat Trump telkens weer zijn toevlucht neemt tot Twitter om zijn gal te spuwen. Zondagochtend prees hij de prestaties van zijn regering, 'ondanks de heksenjacht'.

Vriend en vijand noemen het onverstandig dat Trump zo telkens opnieuw in het openbaar uitspraken doet over het Rusland-onderzoek. Vrijwel zeker hebben zijn advocaten hem geadviseerd met dat twitteren te stoppen, maar hebben ze zich erbij neergelegd dat hij dat toch niet zal doen.

In het interview op Fox News on Sunday deed advocaat Jay Sekulow in ieder geval alsof het geen probleem was. "Niets dat hij heeft getwitterd heeft me tot nu toe problemen bezorgd." Hij denkt misschien ook – gedachtenlezen mag hier best een keertje – dat het hebben van een uitlaatklep als Twitter de president wellicht kan weerhouden van domme dingen – Rod Rosenstein of Robert Mueller ontslaan bijvoorbeeld.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Dit wordt steeds gekker.

Fox News-journalist Chris Wallace tijdens interview met advocaat Jay Sekulow

Er zullen steeds minder mensen zijn die inhoudelijk met Trump over het Rus­land-on­der­zoek zullen willen spreken

Niets dat hij heeft getwitterd heeft me tot nu toe problemen bezorgd

Jay Sekulow, advocaat van Trump