Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het lot van het correctief referendum is onzeker

Home

Lex Oomkes

Een stembureau bij het (raadgevende) Rotterdamse referendum over de Woonvisie, eind vorig jaar. © ANP

Het is de vraag of de wet die een dwingend correctief referendum mogelijk moet maken wel door de kamer komt. De drie partijen die het initiatief namen om dat referendum mogelijk te maken, D66, PvdA en GroenLinks, twijfelen of zij de wet zullen indienen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak vroeg dinsdag hoe het ermee staat. Hij pleitte ervoor dat het demissionaire kabinet de wet desnoods indient en verdedigt. Van Raak vroeg minister Plasterk van binnenlandse zaken dat initiatief te nemen ‘opdat deze hele mooie wet niet in één of andere diepe lade verdwijnt’, aldus het Kamerlid.

Lees verder na de advertentie
GroenLinks en de PvdA zijn inmiddels anders gaan denken over referenda

De vorige Kamer nam de initiatiefwet al aan. Naast D66, PvdA en GroenLinks zorgden de PVV, de Partij voor de Dieren en een aantal kleine fracties voor een meerderheid in de Tweede Kamer. De wet werd vervolgens ook in de Eerste Kamer aangenomen.

Grondwetswijziging

Het betreft echter een wijziging van de Grondwet, hetgeen betekent dat de Kamer zich er na verkiezingen nogmaals over moet buigen. Anders dan het al bestaande referendum gaat het hier om een volksraadpleging, waarvan de uitkomst bindend is voor de regering. Het Oekraïne-referendum bijvoorbeeld was een raadgevend referendum: een regering kan de uitspraak al dan niet naast zich neerleggen. Een bindend correctief referendum zou volgens het wetsvoorstel gehouden moeten worden als een bepaald deel van de kiezers een aangenomen wet alsnog wil tegenhouden.

Sinds de behandeling van het initiatief onder het tweede kabinet-Rutte zijn GroenLinks en de PvdA anders gaan denken over referenda. Het congres van GroenLinks schrapte de mogelijkheid om referenda te houden zelfs uit het verkiezingsprogramma van de partij.

Tweede lezing

Het is de parlementaire gewoonte dat wetten die, zoals dat heet, in tweede lezing bij het parlement komen, zo snel mogelijk na de verkiezingen worden ingediend. Dat is nog niet gebeurd en volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven is de verandering in opstelling bij de andere twee partijen van het initiatief de oorzaak.

Verhoeven beloofde zijn collega’s in de Kamer met GroenLinks en PvdA te gaan overleggen en wil voor 1 mei duidelijkheid geven.

Verhoeven ontkende desgevraagd dat het onderwerp al aan de orde is geweest aan de formatietafel bij informateur Edith Schippers, maar sloot niet uit dat dat de komende weken alsnog zal gebeuren.

Dan ontstaat de mogelijkheid dat VVD en CDA, fervente tegenstanders van referenda, D66 en GroenLinks willen dwingen af te zien van de verruiming van de mogelijkheden voor een referendum. Dat is echter op dit moment nog allerminst zeker.

Lees ook de column van politiek commentator Hans Goslinga: 'Referenda zijn de pest voor ons stelsel'.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

GroenLinks en de PvdA zijn inmiddels anders gaan denken over referenda