Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gevecht om het leiderschap in de PvdA is begonnen

Democratie

Lex Oomkes

Lodewijk Asscher bij de studio van Luden. © ANP
Analyse

De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA is ontbrand. Gisteren meldde het Tweede Kamerlid Jacques Monasch zich als uitdager van Diederik Samsom en tegelijkertijd werden de voortekenen duidelijker dat ook Lodewijk Asscher uiteindelijk zal doen wat alom van hem verwacht wordt.

Ongemakkelijkheden

Lees verder na de advertentie

Asscher heeft nog tot 24 oktober om zijn kandidatuur officieel aan te kondigen. Een groep lokale PvdA-bestuurders riep hem gisteren in een open brief op mee te doen aan de race.

Monasch is duidelijk een echt alternatief. Samsom is verantwoordelijk voor het beleid van de PvdA de afgelopen vier jaar en Asscher voor dat van het kabinet in de afgelopen regeerperiode. Beiden zijn ze het gezicht van de partij, een situatie die Monasch gisteren tijdens de toelichting op zijn stap niet moe werd te benadrukken.

Een strijd tussen alleen maar Samsom en Asscher had voor de PvdA een aantal ongemakkelijkheden gehad. Weliswaar heeft de voormalige wethouder van Amsterdam een wat ideologisch linkser imago dan politiek leider Samsom, maar beiden staan uiteindelijk volledig achter het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Verschillen zijn voornamelijk of cosmetisch of een kwestie van politieke stijl. De een, Samsom, is een onvermoeibare activist, de ander, Asscher meer een bedachtzaam bestuurder.

Matchfixing

Voor Monasch geldt dat niet. In de fractie stond hij al bekend als één van de fellere critici. Hij kondigde aanvankelijk ook aan niet op de kandidatenlijst te willen staan voor de volgende verkiezingen, medevanwege het gebrek aan debat in de partij.

Daarvan is hij nu teruggekomen, omdat de partijleiding volgens hem aan matchfixing doet. Een lijsttrekkersstrijd tussen Samsom en Asscher levert geen echte keuze op en dus ook geen debat, meent hij.

Monasch wil met de PvdA een volledig andere kant op. In Europa moet de nadruk meer op het sociale beleid komen te liggen en moeten lidstaten zich minder laten ringeloren door het begrotingsbeleid uit Brussel. Voor asielzoekers die hier een verblijfsvergunning krijgen, moet meer gedaan worden. Tegelijkertijd moet economische immigratie aan de grenzen gestopt worden om eerst de hardnekkige werkloosheid hier te kunnen oplossen.

De Wet werk en zekerheid van Asscher moet van Jacques Monasch op de schop, zodat werkgevers in het midden- en kleinbedrijf minder de stuipen op het lijf wordt gejaagd. Pas dan worden vaste arbeidscontracten weer gewoonte.

Referenda
Monasch was altijd al een pleitbezorger van referenda. Gisteren stelde hij zich in te willen zetten voor bindende referenda teneinde het democratisch debat en de betrokkenheid van kiezers te versterken. Hij herinnerde er fijntjes aan dat hij de enige uit de PvdA-fractie was die een motie in de Kamer steunde, waarin het kabinet werd opgeroepen de uitslag van het Oekraïnereferendum onmiddellijk te respecteren.

Jacques Monasch, bij Nieuwspoort. © ANP

Bij zijn verkiezing als partijvoorzitter beloofde Hans Spekman niet-partijleden een stem te willen geven bij de verkiezing van een lijsttrekker. Dat komt er dit keer niet van. Monasch vindt dat dat alsnog moet.

Dat het technisch nog niet zou kunnen, noemde hij onzin. Hij ziet meer bezwijzen voor de matchfixing waar hij de partijleiding van beschuldigt.

De verkiezing van een lijsttrekker gebeurt pas als het PvdA-verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen bekend zijn. Asscher en Samsom zijn bij de totstandkoming van beide betrokken.

Mocht Monasch gekozen worden tot lijsttrekker, dan wil hij de mogelijkheid krijgen kandidatenlijst en programma van de partij aan te passen. "Asscher en Samsom hebben dat recht. Dat zal ook moeten worden verleend aan andere kandidaten die aan de verkiezing meedoen", aldus Monasch.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie