Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Democratie

Redactie

Femke Halsema wordt tijdens een buitengewone raadsvergadering door Commissaris van de Koning Johan Remkes beëdigd als burgemeester van Amsterdam. © ANP

Tijdens een speciale raadsvergadering is Femke Halsema vanavond beëdigd als burgemeester van Amsterdam. De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker. 

Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van de hoofdstad en gaat nu met pensioen.

Lees verder na de advertentie

Halsema zei in haar toespraak dat ze zich zal inzetten voor de vrijheid van alle Amsterdammers. “Als uw burgemeester beschouw ik het hoeden van vrijheid, helpen die belofte voor alle Amsterdammers gestand te doen, als mijn eerste en grootste verantwoordelijkheid.”

Ik wil hier niet beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen

Ze begon haar speech met de woorden die Van der Laan uitsprak toen hij acht jaar geleden werd geïnstalleerd. Daarin bedankte hij iedereen voor het vertrouwen dat in hem werd gesteld. “Ik heb ze gekozen, omdat ik het niet beter zou kunnen zeggen”, zei ze. “En omdat ik hier niet zou willen beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.” 

In zijn afscheidsrede riep Van Aartsen op de ondermijning door criminaliteit in de stad te stoppen. De promotieslogan van Amsterdam als ‘de stad waar alles kan’, klinkt volgens hem “heel zonnig, maar mij grijpt het inmiddels naar de keel”.

Ook Halsema noemde de bestrijding van zware criminaliteit, het vergroten van de veiligheid en het handhaven van het recht, als een van haar grote opgaven. “Liquidaties, wapenhandel, het rekruteren van jongeren en aanslagen op onze vrije pers zijn onacceptabel.”

Kijk hieronder naar het allereerste interview met Femke Halsema als kersverse burgemeester van Amsterdam.

Lees ook:

Acht tips voor de nieuwe burgemeester van Amsterdam

Vandaag wordt Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Laat je niet opjagen, raadt collega Liesbeth Spies haar aan.

Opinie: In het belang van Amsterdam moet Halsema in haar eerste jaar alle ruimte krijgen

Geef Femke Halsema een kans in Amsterdam, schrijft Kemal Rijken, auteur van een boek over oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Dat is in het belang van de stad.

Deel dit artikel

Ik wil hier niet beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam