Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Farc krijgt slechts 0,3 procent van de stemmen, maar toch tien zetels

Democratie

Redactie

Een Colombiaan brengt zijn stem uit tijdens de verkiezingen, afgelopen zondag. © AFP

De voormalige guerrillabeweging Farc is zondag in Colombia als de grote verliezer uit de parlementsverkiezingen gekomen. Het was voor het eerst dat de oud-strijders meededen aan verkiezingen en ze kregen nauwelijks stemmen.

De halverwege de jaren zestig als extreem-linkse beweging opgerichte Farc (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) wordt door velen in het land gehaat wegens de terreur en de drugscriminaliteit waarmee de beweging zich lang in de jungle overeind hield. De Farc deed dankzij het vredesakkoord van vorig jaar voor het eerst als politieke groep mee en behaalde slechts 0,3 procent van de stemmen.

Lees verder na de advertentie
President Santos prees de stembusgang als een van de vreedzaamste ooit. Keerzijde was de lage opkomst: minder dan de helft van de kiezers kwam opdagen.

Toch krijgt de beweging tien zetels, omdat dit in het vredesakkoord is afgesproken. Rechts-liberale tegenstanders van het akkoord behaalden met hun partij Centro Democrático (CD) van ex-president Alvaro Uribe een overwinning. De CD werd met ruim 16 procent van de stemmen de grootste partij. Een coalitie van centrumpartijen die momenteel president Juan Manuel Santos steunt, blijft met rond de 40 procent van de stemmen de grootste stroming.

Santos prees de zonder incidenten verlopen stembusgang als een van de rustigste en vreedzaamste ooit. Keerzijde was de lage opkomst, want minder dan de helft van de kiezers kwam opdagen.

Santos kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen het bloedvergieten te stoppen. Hij mag van de wet in mei niet worden herkozen. De 41-jarige lijsttrekker van de CD, Iván Duque Márquez, is naar verwachting de grootste kanshebber bij de presidentsverkiezingen van mei.

Deel dit artikel

President Santos prees de stembusgang als een van de vreedzaamste ooit. Keerzijde was de lage opkomst: minder dan de helft van de kiezers kwam opdagen.