Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Extreemrechtse Bolsonaro wint eerste ronde presidentsverkiezingen Brazilië

Democratie

Redactie

De extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro begroet zijn aanhangers na het uitbrengen van zijn stem in Rio de Janeiro. © AFP

De extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro is de duidelijke winnaar van de eerste ronde in de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Hij haalde zondag net niet de meerderheid van de stemmen (46 procent) waardoor er op 28 oktober een tweede ronde volgt.

Daarin neemt Bolsonaro het op tegen Fernando Haddad van de socialistische Arbeiderspartij, die zondag 29 procent van de stemmen kreeg.

Lees verder na de advertentie

De tweede ronde wordt naar verwachting een spannende strijd tussen twee tegenpolen. De 63-jarige Bolsonaro is een voormalige legerkapitein die snoeihard campagne voert rond de thema's geweld en meer politie- en legerinzet en slim inspeelt op het negatieve sentiment rond de Arbeiderspartij, die de laatste vier presidentsverkiezingen won. 

Daarbij zit hij niet verlegen om een racistische, seksistische of homofobe uitspraak. Hij positioneert zich als de 'recht-voor-de-raap'-kandidaat, los van de gevestigde politiek, niet buigend voor politieke correctheid. Hij benadrukt Braziliaanse trots, de kerk en traditionele familiewaarden. Bolsonaro's achterban bestaat vooral uit de blanke Braziliaanse elite.

Haddad komt juist op voor de lagere klassen. De 55-jarige zoon van Libanese migranten was eerder burgemeester van São Paulo en minister van Onderwijs in de regering van oud-president Lula da Silva. De nog altijd populaire Lula was aanvankelijk de presidentskandidaat voor de Arbeiderspartij en leidde ook de peilingen. Maar hij mocht niet deelnemen aan de verkiezingen wegens een celstraf die hij sinds april uitzit wegens corruptie en witwassen. 

Fernando Haddad. © EPA

Deel dit artikel