Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Euroscepticus Beppe Grillo niet welkom in liberale EU-fractie

Democratie

redactie

De politiek leider van de Vijfsterrenbeweging, Beppe Grillo, een voormalige Italiaanse komiek en activist. © EPA
Update

De liberale fractie in Europees Parlement wil de parlementariërs van de Italiaanse eurosceptische Vijfsterrenbeweging niet toelaten tot haar gelederen. Partijleider Beppe Grillo wilde zich hierbij aansluiten, omdat de Italianen willen vertrekken uit de de fractie die de partij samen met Ukip van de Brit Nigel Farage vormt.

Grillo en zijn partijgenoten stemden vandaag voor aansluiting bij de alliantie van liberalen en democraten (Alde) onder leiding van de Belgische oud-premier en federalist Guy Verhofstadt.

De populistische Beweging Vijf Sterren (M5S) van Grillo zat sinds 2014 met het Britse Ukip in een eurosceptische alliantie in het Europees parlement. Volgens Grillo heeft Farage zijn doel bereikt nu de Britten uit de EU willen stappen en focust Ukip alleen nog op de politieke toekomst van het Verenigd Koninkrijk buiten de unie.

Door de overstap zou de Alde-groep de derde grootste fractie in het Europees Parlement worden, achter de christen-democraten en sociaal-democraten.

De 68-jarige Grillo richtte zijn Beweging Vijf Sterren op in 2009, als tegenwicht tegen de klassieke politieke links-rechtstegenstelling in Italië. De partij keerde zich ook tegen schandalen en corruptie in de Italiaanse politiek. De M5S groeide de afgelopen jaren sterk in populariteit en zou op zo'n 30 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Na het aftreden van premier Matteo Renzi in december eiste Grillo vervroegde verkiezingen, in de hoop dan de grootste partij te kunnen worden. Zijn motto voor de Italianen is: "Stem niet met je hoofd, maar gebruik je onderbuik".

De Vijfsterrenbeweging is onder meer voor afschaffing van de euro in Italië, en wil daar een referendum over houden.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie