Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Europese verkiezingen: resultaten, analyses en de échte winnaar

Democratie

Trouw

© Sjoerd van Leeuwen

Europa ging naar de stembus de afgelopen dagen. In dit overzichtsartikel praten we u bij over de verkiezingen voor het Europees Parlement. 

Liveblog Europese verkiezingen - Timmermans: ‘Uitslag dwingt tot bescheidenheid’

Lees verder na de advertentie

EU-correspondent Christoph Schmidt deed live verslag van de verkiezingsavond en -nacht vanuit het Europees Parlement. Lees hier de liveblog terug.

Met zo’n opkomst is de grote winnaar van de verkiezingen het Europees Parlement zelf

Al jaren nam de belangstelling voor het Europees Parlement gestaag af, nu is daar opeens een forse knik omhoog. In deze tijden van vermeende onverschilligheid en scepsis over de politiek mag dat een trendbreuk heten - al werd een fors deel van de kiezers juist gedreven door anti-EU-sentimenten. Lees hier meer. 

PVV en SP verdwijnen uit Europees Parlement, PvdD behoudt zetel

De échte officiële uitslag wordt pas op 4 juni vastgesteld, maar nu is al duidelijk dat de PVV en de SP al hun zetels in het Europees Parlement verliezen. Al is er nog hoop voor de PVV: als de brexit doorgaat, krijgt Nederland drie zetels extra. Een ervan zou naar de PVV gaan.

Brexit Party leader Nigel Farage reacts after the European Parliament election results for the UK South East Region are announced at the Civic Centre Southampton, Southern England, on early May 27, 2019. (Photo by TOLGA AKMEN / AFP) © AFP

De Britse kiezer kan zijn onvrede kwijt bij gloednieuwe Brexit party van Nigel Farage, de grote overwinnaar

De uitslag laat een totaal verdeeld Verenigd Koninkrijk zien. Kiezers hebben het politieke midden, waar de traditioneel grote partijen Labour en de Conservatieven zich bevinden, massaal verlaten.

Geheel volgens verwachting haalt de partij van Orbán ruim de helft van de Hongaarse stemmen

Echt opmerkelijk is de nummer twee: de links-liberale en zeer pro-Europese Democratische Coalitie van oud-premier Ferenc Gyurcsány, die volgens de opiniepeilingen niet verder dan vijf procent (een zetel), zou komen. 

Italian Interior Minister and Deputy Premier Matteo Salvini, of the League arrives to meet reporters during a press conference at the League headquarters in Milan, Italy, early Monday morning, May 27, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) © AP

In Italië is het nationalistische Lega de grote winnaar

Het gaat om flinke winst, die te danken is aan de ervaren en geslepen Salvini. Hij maakt dag in dag uit uitgekiend gebruik van sociale media en is - sinds hij een jaar geleden vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken werd - bijna onafgebroken op verkiezingscampagne is geweest.

Ook in Frankrijk staan de populisten bovenaan

 Veel Fransen hebben zich de kans om tegen Macron te stemmen niet laten ontgaan. Vooral buiten de grote steden - de gebieden waar de gele hesjes zich de afgelopen maanden lieten gelden - gingen meer mensen naar de stembus dan gebruikelijk is bij Europese verkiezingen. 

Een uniek resultaat in Duitsland: de Grünen winnen ten koste van de volkspartijen

Grote winnaar in Duitsland: de Grünen. Zij staan volgens de laatste tellingen op 20,7 procent, bijna twee keer zoveel als bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 en meer dan twee keer zoveel vergeleken met de landelijke stembusgang in 2017. De Grünen zijn de tweede partij in Duitsland, een uniek resultaat.

In Oostenrijk verloren alle partijen, behalve de Volkspartij

Buiten de ÖVP hebben alle Oostenrijkse partijen verloren, de een meer dan de ander. De socialistische SPÖ eindigde als tweede en houdt ondanks een verlies van 0,6 procent waarschijnlijk vijf zetels. Ook de liberale NEO’s hoeven hun ene zetel niet in te leveren. 

Bekijk hier hoe uw gemeente heeft gestemd

Nu overal in Europa de stembussen gesloten zijn, mogen de uitslagen bekend worden gemaakt. Bekijk hier hoe in uw gemeente gestemd is.

Nog niet uitgelezen over de Europese verkiezingen? Klik hier voor nog meer analyses, interviews en resultaten. 

Deel dit artikel