Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU maakt ruzie over Oekraïne

Home

Marno de Boer

© ThinkstockPhotos

De topontmoeting tussen de Europese Unie en Oekraïne was bedoeld als feestelijke presentatie van goed nieuws, maar eindigde met onenigheid. 

Nederland wilde dat de slotverklaring in Kiev verwees naar de bijsluiter bij het associatieverdrag die premier Mark Rutte afgelopen december in Brussel uitonderhandelde. De Baltische staten wilden daar niets van weten, waardoor er vandaag uiteindelijk helemaal geen slotverklaring kwam.

Lees verder na de advertentie

Dat gebeurt maar zelden bij internationale conferenties. Deelnemers willen in de regel eenheid uitstralen, en ondertekenen desnoods een vrij nietszeggende tekst. Pas als landen echt botsen, keren ze liever met lege handen huiswaarts.

'Een groot deel'van de EU-lidstaten waren het eens met de Nederlandse wens. In Oost-Europa stuitte dat op verzet

De website van de EU kondigde van tevoren nog aan dat de EU en Oekraïne ‘de voltooiing van het associatieverdrag zullen verwelkomen’. Dat is sinds woensdag officieel van kracht. Ook was de top ‘een mooie gelegenheid voor leiders om te verwelkomen dat Oekraïners sinds een maand zonder visum naar de EU kunnen reizen.’

Referendum

Maar de afwikkeling van het Nederlandse referendum gooide opnieuw roet in het eten. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse ambassade bij de EU wilde Nederland dat de slotverklaring van de top van gisteren verwees naar de aanvullende tekst bij het associatieverdrag van vorig jaar. Daarin staat bijvoorbeeld dat dit akkoord als zodanig Oekraïne geen recht geeft op toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie. Volgens Rutte doet dit recht aan de zorgen van de Nederlandse die bij het referendum van april 2016 nee stemden.

Volgens de Nederlandse ambassade waren ‘een groot deel’ van de EU-lidstaten het eens met de Nederlandse wens. Maar in Oost-Europa, en met name bij de Baltische Staten, stuitte dat op verzet.

Zij hechten erg aan een perspectief op EU-lidmaatschap voor Oekraïne. Vorig jaar kwam de Litouwse minister van buitenlandse zaken Linas Linkevicius bijvoorbeeld naar Den Haag in een poging de Tweede Kamer te overtuigen het verdrag alsnog te ratificeren.

Geen optie

Dit keer wilden de Balten in de slotverklaring vastleggen dat de EU ‘de Europese aspiraties van Oekraïne erkent’, zonder daarop een verwijzing naar de bijsluiter uit december te laten volgen. Dat was voor Nederland dan weer geen optie.

Hoewel de top zonder verklaring eindigde, probeerde de Poolse voorzitter van de raad van regeringsleiders Donald Tusk Oekraïne nog wel een hart onder de riem te steken. Op de afsluitende persconferentie zei hij dat ‘de cruciale zin uit het associatieverdrag voor mij nog steeds is dat de EU de Europese aspiraties van Oekraïne erkent, en zijn Europese keuze verwelkomt.’ Daarna verwees hij niet naar de tekst uit Rutte’s bijsluiter. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

'Een groot deel'van de EU-lidstaten waren het eens met de Nederlandse wens. In Oost-Europa stuitte dat op verzet