Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

EU dreigt Trump met gelijke munt te betalen na aankondiging importheffing

Democratie

Redactie

De hoogovens van Tata Steel, een van de grote Europese staalproducten © ANP XTRA

Als ons staal en aluminium duurder wordt in de VS, dan maken wij jullie Harley's, bourbon en spijkerbroeken hier duurder. Dat is kort gezegd de reactie van de EU op de geplande importheffingen van de Amerikaanse president Trump.

De EU volgt daarmee het voorbeeld van China, dat al eerder waarschuwde voor heffingen op Amerikaanse landbouwproducten, zoals sojabonen. Dat kan leiden tot een handelsoorlog tussen landen en kan schadelijk zijn voor hun economieën. Ook de Canadese minister van handel noemt de plannen van Trump onaanvaardbaar.

Lees verder na de advertentie

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dreigde gisteren 'Amerikaanse producten op dezelfde manier te gaan behandelen'. Hij denkt na over een importheffing van 25 procent op zo'n 3.5 miljard dollar aan uit de VS geïmporteerde producten. Het zou onder andere gaan om Amerikaanse bourbon, Levi's-jeans en Harley Davidson-motoren. "We willen een redelijke relatie met de Verenigde Staten, maar we gaan ons hoofd niet in het zand steken", aldus Juncker.

Niet onder de indruk

Trump zegt niet onder de indruk te zijn van de dreigementen en heeft aangekondigd zijn heffingen op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) volgende week in te voeren. Voor een handelsoorlog is hij evenmin bang, omdat die volgens hem gemakkelijk te winnen is door de VS. "Als een land vele miljarden dollars verliest in handel met vrijwel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen. Bijvoorbeeld, als we 100 miljard dollar verliezen met een bepaald land en zij ons uittesten, handel niet meer, de overwinning zal groot zijn. Het is makkelijk!", aldus Trump op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet

Overigens is nog onduidelijk hoe serieus de plannen van Trump zijn. The New York Times meldde vrijdag dat in het Witte Huis niemand op de hoogte was dat de president iets over handel zou gaan zeggen. Ook is er geen onderzoek gedaan naar de maatregel. Volgens Trump is die nodig omdat er anders weinig overblijft van de staalindustrie in zijn land.

In de min

De plannen hebben veel losgemaakt. De aandelen van Amerikaanse staalproducenten en hun klanten sloten vrijdag (flink) in de min. Ook in Europa gingen de beurzen vrijdag omlaag.

De Verenigde Staten voeren elk jaar 30 miljoen ton staal en aluminium in, goed voor 24 miljard dollar, wat het land de grootste importeur ter wereld maakt. De EU is op zijn beurt de tweede staalproducent ter wereld.

Als de maatregel er komt, zou een gevolg kunnen zijn dat Aziatisch, met name Chinees staal goedkoop op de Europese markt wordt verkocht, wat ten koste kan gaan van onder andere het Nederlandse staal.

Lees ook:

Aluminium en staal uit het buitenland worden in de VS belast met respectievelijk 10 en 25 procent.

Met een beroep op de nationale veiligheid kan president Trump de import van staal beperken. De EU bereidt maatregelen voor.

Deel dit artikel