Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Einde dividendbelasting is geschenk voor links

Democratie

Lex Oomkes

Lex Oomkes. © Maartje Geels
Column

De gewone Nederlander en zijn behoefte aan identiteit zouden centraal staan in het beleid van het derde kabinet-Rutte. De inleiding van het regeerakkoord loopt over van begrip voor de zorgen en de irritaties van de gewone Nederlander.

Die inleiding geeft een extra ironisch tintje aan de ophef die het eerste incident rond dit kabinet tot gevolg had. Het kabinet zou vooral, de inzet van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma indachtig, aandacht gaan besteden en begrip gaan tonen voor de behoefte aan het eigene en wat ons bindt. De eerste rel gaat over het binnenhalen en -houden van juist die symbolen van het kosmopolitische en het mondiale: de multinational.

Lees verder na de advertentie

Je zou op grond van de inleiding van het regeerakkoord kunnen denken dat de coalitie meent dat de negatieve aspecten van het liberalisme de overhand krijgen. Terwijl dat kleine onderdeel over het afschaffen van de dividendbelasting nu juist de impliciete erkenning is dat geen nationale overheid ontkomt aan de ijzeren wetten van het internationaal kapitalisme.

Nederland zal als klein land altijd (fiscaal of anderszins) aantrekkelijker moeten zijn voor internationaal opererende bedrijven dan grote buurlanden als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, stelde premier Mark Rutte. Dat lukt hem aardig, getuige (opnieuw) de Paradise Papers en dit voorstel.

Geschenk uit de hemel 

De multinational kan weer als grote boeman ten tonele gevoerd worden

De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting komt ondertussen als een geschenk uit de hemel voor traditioneel links in de politiek. Twee partijen lagen al uitgeteld in de touwen na de verkiezingsuitslag van 15 maart, de derde kwam in de touwen terecht na de mislukte poging mee te doen aan een door rechts gedomineerde regering.

Nu kan de multinational weer als grote boeman ten tonele gevoerd worden. We zijn terug in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Wellicht zelfs met meer zeggingskracht dan destijds, omdat de arbeider anders dan in de jaren zeventig nu wel boos is op alles wat zich ook over de grens beweegt, dan wel hier binnenkomt. In de zucht naar het eigene zitten zware anti-liberale tendensen, terwijl deze coalitie beide ballen in de lucht tracht te houden.

Dat het voornemen ook nog eens kan worden afgezet tegen een verhoging van het lage btw-tarief naar negen procent, maakt de gelegenheid helemaal uniek. Een kans voor open doel om het wij/zij-sentiment weer eens op te stoken.

Het is maar de vraag of afschaffen van de dividendbelasting wel kan worden afgezet tegen een btw-verhoging. Je kunt de dividendbelasting met evenveel recht zetten tegenover uitgaven voor langdurige zorg of voor het leger. Dat heeft evenveel met elkaar te maken als dividend en btw, maar retorisch werkt het natuurlijk helemaal perfect.

Klaver

De goede redenen om bedrijven hier te behouden blijven onbesproken

De tegenstelling kan worden teruggebracht tot een douceurtje voor de rijken versus de duurdere boodschappen van de bijstandsmoeder. Dat er wellicht goede redenen zijn om na te denken over de vraag hoe bedrijven hier behouden kunnen blijven dan wel verleid kunnen worden zich hier te vestigen, kan dan onbesproken blijven. Links hoeft niet uit te leggen hoe zij dan wel denkt grote, internationaal opererende bedrijven te verleiden voor Nederland te kiezen.

Jesse Klaver deed overigens wel een poging. Gebruik die 1,4 miljard om de werkgeverslasten te verlagen. Arbeid wordt dan goedkoper (ook ten opzichte van het buitenland). Probleem is wel dat zo'n maatregel ongericht is en niet alleen op de multinational. Kniesoor die daar op let als je zo'n gouden kans krijgt.

Lees hier de vorige columns van Lex Oomkes

Deel dit artikel

De multinational kan weer als grote boeman ten tonele gevoerd worden

De goede redenen om bedrijven hier te behouden blijven onbesproken