Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eén op de drie Europarlementariërs klust bij

Democratie

Christoph Schmidt

Agnes Jongerius van de PvdA in de plenaire zaal van het Europees Parlement. © anp

Heb je een bijbaan nodig als je een slordige 8400 euro netto per maand verdient, exclusief onkostenvergoeding van 4000 euro? Je zou denken van niet, maar één op de drie Europarlementariërs heeft een af en toe riant betaalde bijbaan. 

Eurosceptische volksvertegenwoordigers, onder wie de Brit Nigel Farage, staan hoog op de lijst bijklussers die Transparency International heeft samengesteld. De organisatie pleit voor een verbod op dergelijke nevenactiviteiten, vooral als die voor bedrijven of organisaties uit het EU-lobbyregister zijn. Want belangenverstrengeling ligt op de loer.

Lees verder na de advertentie
Professioneel pokeraar Antanas Guoga speelt een kwart miljoen euro pokerwinst per maand bij elkaar

Zo is Agnes Jongerius (PvdA) lid van de raad van commissarissen van PostNL. De afgelopen vier jaar heeft zij ruim 90.000 euro aan extra bruto inkomsten genoten. In een reactie laat Jongerius weten dat ze al haar netto bijverdiensten schenkt aan goede doelen.

Bijkluskampioen is de Italiaan Renato Soru, oprichter van internetbedrijf Tiscali, goed voor 1,5 miljoen euro bijverdiensten sinds hij parlementariër is. Daarna volgt de Litouwer Antanas Guoga, professioneel pokeraar. Die speelt een kwart miljoen euro pokerwinst per maand bij elkaar.

Het brons gaat naar de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt. Hij zou sinds 2014 voor tussen de 920.000 euro en 1,4 miljoen euro hebben bijgeklust.

Deel dit artikel

Professioneel pokeraar Antanas Guoga speelt een kwart miljoen euro pokerwinst per maand bij elkaar