Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dit willen de verschillende partijen in het Britse Lagerhuis

Democratie

Tim de Wit

De zetelverdeling in het Britse Lagerhuis © Trouw/Sander Soewargana
Update

De neuzen staan bepaald niet dezelfde kant op in het Britse Lagerhuis. May’s eigen Conservatieve Partij is intern zelfs sterk verdeeld. 

Conservatieve brexit-vleugel: Groot genoeg om het proces ernstig te verstoren

Lees verder na de advertentie

Deze brexiteers stonden aan de basis van de stemming over het vertrouwen in May. Naar schatting tussen de zestig en tachtig brexit-gezinde Conservatieven willen van haar af, omdat ze niet bereid is naar hen te luisteren. Zij willen het huidige akkoord openbreken en met name het gevoelige hoofdstuk over de Noord-Ierse grens schrappen. Omdat May zich in hun ogen veel te slap opstelt in de onderhandelingen met de EU, moet er iemand aan het roer staan die ‘echt in brexit gelooft’, zoals Nadine Dorris, één van hen, zei. 

Ze schuwen ook het beruchte no-deal-scenario niet, waarbij de Britten zonder akkoord de EU verlaten. Deze groep zal nooit groot genoeg zijn om voor haar plannen een meerderheid in het parlement te krijgen, maar is wel groot genoeg om het brexit-proces ernstig te verstoren en ook May in grote moeilijkheden te brengen. Minister van financiën Philip Hammond noemde deze groep woensdag nog ‘extremisten’. 

Het heeft geen enkele zin om nu een nieuwe leider aan te stellen

Heidi Allen, conservatieve remain-vleugel

Heidi Allen © Wikimedia

Conservatieve remain-vleugelNiet voor het akkoord, niet voor een nieuwe leider

Ook de Conservatieven die Groot-Brittannië het liefst in de EU willen houden, willen af van May’s brexit-akkoord. Zij vinden de deal een enorme achteruitgang ten opzichte van het EU-lidmaatschap en kunnen May’s akkoord daarom niet steunen. Daarnaast zijn er zeker tien tot vijftien uit deze groep die openlijk campagne voeren voor een nieuw referendum. Zij vinden dat de Britse bevolking de mogelijkheid moet krijgen zich opnieuw uit te spreken, nu steeds duidelijker wordt wat de implicaties van brexit zullen zijn. 

Hoewel zij tegen May’s deal zijn, steunden ze haar wel in de vertrouwensstemming woensdagavond. Parlementslid Heidi Allen zei: “Het heeft geen enkele zin om nu een nieuwe leider aan te stellen. Daarmee schiet het brexit-proces niks op en wordt de kans steeds groter dat het proces alsnog ontspoord. Het is beter om May te overtuigen dat ze een andere weg in moet slaan.”

DUP: ‘Gedoogsteun’ voor May wankelt door brexit-deal

De kleine Noord-Ierse DUP speelt een doorslaggevende rol in hoe dit brexit-proces afloopt. De protestants-unionistische partij heeft slechts tien zetels in het Lagerhuis, maar die heeft May wel bij elke stemming nodig om aan een meerderheid te komen. De DUP steunt de Conservatieven via een gedoogconstructie. Maar deze partij stelt zich keihard op. Ook voor haar is de brexit-deal onacceptabel. De partij vindt namelijk dat als gevolg van dit akkoord Noord-Ierland een andere behandeling krijgt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk: de Noord-Ieren moeten meer EU-regels blijven volgen dan Groot-Brittannië, zodat op die manier de grens open kan blijven. 

En het probleem voor May is: de DUP heeft al gewaarschuwd dat als deze brexit-deal uiteindelijk toch door het Lagerhuis komt, dat de partij dan de gedoogsteun gaat ‘heroverwegen’. Oftewel: grote kans dat de Conservatieven dan niet langer op de steun van de DUP hoeven te rekenen. En in dat geval zal het uiterst moeilijk zijn om alle toekomstige wetsvoorstellen nog door het parlement te krijgen.

Het probleem van Labour is dat de partij nog altijd zeer verdeeld is over de brexit

Jeremy Corbyn heeft geen coherent voorstel hoe het vertrek uit de Europese Unie eruit moet komen te zien. © REUTERS

Labour: Hopen op nieuwe verkiezingen, maar zonder brexit-plan

De grootste oppositiepartij kon woensdag achterover leunen en toekijken hoe de Conservatieve partij intern overhoop lag. Een ideaal scenario, denken ze bij Labour: laat de regering zichzelf maar te gronde richten. Labour-leider Jeremy Corbyn wil namelijk het liefst dat er nieuwe verkiezingen komen, zodat zijn partij een gooi naar de macht kan doen. Dat zou kunnen als de oppositie een motie van wantrouwen door het Lagerhuis zou krijgen. De druk op Labour om zo’n motie in te dienen groeit, maar de partij zegt ‘te wachten op het juiste moment’. 

Het probleem van Labour is dat de partij nog altijd zeer verdeeld is over de brexit. Corbyn heeft geen coherent voorstel hoe het vertrek uit de Europese Unie eruit moet komen te zien. Zijn voorstellen lijken op voorhand onacceptabel voor de EU: een douane-unie met de EU, maar wel de mogelijkheid houden om handelsdeals met landen buiten de EU te sluiten. Daarnaast wil een groot deel van zijn fractie het liefst dat er een nieuw referendum komt, terwijl de leider zelf daar niet erg enthousiast voor is.

Scottish National Party: Eerst May weg, dan een nieuw referendum

De Schotse nationale partij is na Labour de grootste oppositiepartij. De Schotten willen zo snel mogelijk van premier May af en voeren daarom gesprekken met Labour om een motie van wantrouwen in te dienen. De SNP wil dat er een nieuw referendum komt, om de Britten opnieuw te laten kiezen over hoe dit verder gaat. Daarnaast zijn ze woest over de voorkeursbehandeling die Noord-Ierland in hun ogen krijgt. Als er voor Noord-Ierland uitzonderingen mogelijk zijn, willen de Schotten die ook wel. 

Probleem voor de SNP is wel dat ze bij de vorige verkiezingen flink verloren hebben. Hun voortdurende roep om opnieuw een referendum over Schotse onafhankelijkheid te organiseren (terwijl ze zo’n referendum in 2014 nog verloren) schrok veel kiezers af. Daardoor is hun rol in het Lagerhuis wel minder groot dan enkele jaren geleden.

Meer lezen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Op trouw.nl/brexit verzamelen wij de beste artikelen over de brexit.

Lees ook:

‘De roep om een Schots referendum over onafhankelijkheid wordt sterker’

Fiona Hyslop, de Schotse minister van buitenlandse betrekkingen, stuurt aan op Britse verkiezingen of een nieuw brexit-referendum, vertelt ze in dit interview.

De brexit van A tot Z: 

Dit is alles wat u moet weten over de plannen van de Britten.

Deel dit artikel

Het heeft geen enkele zin om nu een nieuwe leider aan te stellen

Heidi Allen, conservatieve remain-vleugel

Het probleem van Labour is dat de partij nog altijd zeer verdeeld is over de brexit