Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De zus van Kim Jong-un zwaait en glimlacht, maar de nucleaire dreiging blijft

Democratie

Gijs Moes

Kim Yo-Jong © Getty Images

De Noord-Koreaanse delegatie bij de Olympische Spelen heeft internationaal een goede indruk gemaakt. Maar of dat echt tot betere relaties zal leiden met de rest van de wereld is twijfelachtig.

Noord-Korea heeft olympisch goud in handen, in ieder geval op het gebied van de diplomatie. Het keiharde communistische regime in Pyongyang heeft internationaal een goede beurt gemaakt met het charmeoffensief tijdens de Spelen in het zuiden. En daarbij vooralsnog een wig gedreven tussen de bondgenoten Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Lees verder na de advertentie

Handgeschreven uitnodiging

Veel hoefde Kim Yo-jong niet te doen om de wereld de indruk te geven dat Noord-Korea zo kwaad nog niet is. Zwaaien naar de Koreaanse sporters, wat handen schudden en zoals sommige buitenlandse media het clichématig uitdrukken: 'raadselachtig glimlachen'. De jongere zus - leeftijd circa dertig jaar - van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maakte in Pyeongchang een positieve indruk.

Kim overhandigde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een handgeschreven uitnodiging van haar broer. Moon reageerde positief maar voorzichtig, met de boodschap dat de twee Korea's 'een omgeving moeten creëren waarin een ontmoeting mogelijk is'. Zo stelde hij geen voorwaarden vooraf, maar zei hij ook niet direct ja. Moon heeft eerder wel gezegd dat hij Kim Jong-un wil ontmoeten, en de indruk is nu dat zo'n ontmoeting in ieder geval een stapje dichterbij is gekomen.

Mike Pence en Shinzo Abe wisten zich geen raad met de Noord-Ko­re­aan­se populariteit

"Noord-Korea is duidelijk goud aan het winnen", zegt Kim Sung-han tegen persbureau Reuters. Kim was vice-minister van buitenlandse zaken in Seoul van 2012 tot 2013 en geeft daar nu les aan de Korea Universiteit. "De Noord-Koreaanse delegatie en de atleten staan in de schijnwerpers en de zus van Kim Jong-un glimlacht elegant naar het Zuid-Koreaanse publiek en de wereld. Voor een moment lijkt het wel een normale staat."

Reactie

De verliezers van dit charmeoffensief zijn de Verenigde Staten en in mindere mate bondgenoot Japan. De Amerikaanse vice-president Mike Pence en de Japanse premier Shinzo Abe wisten zich in Pyeongchang geen raad met de Noord-Koreaanse populariteit. Pence bleef als een van de weinigen zitten toen de gezamenlijke Koreaanse delegatie het stadion binnenmarcheerde. Kim Yo-jong, vlak achter hem, stond wel op. Pence sloeg die avond een diner met de Noord-Koreanen over.

Op de terugweg naar huis probeerde Pence het initiatief weer naar zich toe te trekken. De vicepresident zei in een interview met The Washington Post dat de VS wel degelijk bereid zijn om met Noord-Korea te praten. Maar ondertussen zou er met sancties wel 'maximale druk' uitgeoefend moeten worden op Pyongyang om zijn kernwapen- en raketprogramma op te geven. Want ondanks al het glimlachen en zwaaien dreigt Noord-Korea nog altijd de VS te treffen met een kernraket.

Sancties

Het Noord-Koreaanse charmeoffensief past prima in een langer patroon van aantrekken en afstoten van de buitenwereld door Pyongyang. Rond de eeuwwisseling hebben Noord-Koreaanse sporters ook samen opgetrokken met atleten uit het zuiden, maar daarna deed Kim Jong-un weer een schepje bovenop het kernprogramma.

Sommigen menen dat de vriendelijke opstelling het resultaat is van de internationale sancties, die nu in Noord-Korea echt beginnen te knellen

Sommige analisten menen dat de vriendelijke opstelling tijdens deze Spelen het gevolg is van de strenge internationale sancties, die nu in Noord-Korea echt beginnen te knellen. Buitenlandse waarnemers zien daar weer op hout gestookte trucks van Sovjet-makelij rijden - omdat de olie-import geblokkeerd is. Er zouden in Pyongyang ook minder mensen zitten in de restaurants - die er wel degelijk zijn. Ondertussen zijn er meer schaal- en schelpdieren op de markt, omdat die niet meer geëxporteerd mogen worden.

Optimisten kunnen nu denken dat de sancties dus werken. Onder voldoende druk zou Pyongyang dan door de bocht gaan en na onderhandelingen opnieuw controle toestaan op zijn kernprogramma. Pessimisten wachten op de volgende raketproef, die zal komen op een moment dat niemand die verwacht. En ze hopen vooral dat het bij een proef blijft.

Ruim tweehonderd cheerleaders werden speciaal voor de Winterspelen uit Noord-Korea ingevlogen. Trap niet in deze propaganda, waarschuwt sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Deel dit artikel

Mike Pence en Shinzo Abe wisten zich geen raad met de Noord-Ko­re­aan­se populariteit

Sommigen menen dat de vriendelijke opstelling het resultaat is van de internationale sancties, die nu in Noord-Korea echt beginnen te knellen