Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De SP eist flinke aanpassingen van het Klimaatakkoord voor ze instemt

Democratie

Niels Markus

SP-leider Lilian Marijnissen wil onder meer dat de energiebelasting voor bedrijven flink omhoog gaat. © ANP

Het kabinet moet zijn plannen flink aanpassen, wil de SP haar handtekening zetten onder het Klimaatakkoord. Dat maakte de partij zaterdag duidelijk op de Conferentie Klimaatrechtvaardigheid. 

Een speerpunt zal het niet snel worden, maar het klimaat is zo’n onderwerp dat ze bij de SP te belangrijk vinden om aan andere partijen over te laten. En zoals eerder met hun verhaal over de publieke sector, zien de socialisten dat andere partijen delen van hun verhaal overnemen.

Lees verder na de advertentie
Ook Chris­ten­Unie-lei­der Gert-Jan Segers heeft het over kli­maat­recht­vaar­dig­heid

De door de SP gemunte term ‘klimaatrechtvaardigheid’ doet snel opgeld onder politici van andere partijen. Na GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver hoorde Sandra Beckerman, het SP-Kamerlid dat de conferentie organiseerde, vrijdagavond op tv ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers de term bezigen. En CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma waarschuwde voor een ‘elite’ die profiteert van een groene omslag en een klasse van achterblijvers. Het leek een echo van de woorden van SP-voorzitter Ron Meyer over een ‘eco-elite’.

Groene plannetjes

Vergis je niet in het CDA, waarschuwt Ad Meijer, voormalig gedeputeerde in Flevoland. “Het CDA heeft het in dat verhaal vooral over de boeren. Die zijn ook onderdeel van die elite.” Bovendien zag hij als bestuurder vaak hoe GroenLinks groene plannetjes doorvoerde, die vooral ten goede kwamen aan een bovenlaag. “Openbaar vervoer en busverbindingen lieten ze dan over aan de VVD, terwijl je daarin juist iets kunt doen voor mensen die niet profiteren van de klimaattransitie.”

Mensen krijgen windmolens te slikken, dan is het niet raar dat ze in opstand komen

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen

Die groep achterblijvers groeit, schetst fractievoorzitter Lilian Marijnissen aan het einde van de dag. Vervuilende industrie betaalt nauwelijks belasting, huishoudens met lage inkomens onevenredig veel. “Mensen krijgen windmolens te slikken. Dan is het niet raar dat ze in opstand komen.”

Marijnissen roept het kabinet in haar speech op de energiebelasting voor bedrijven veel verder te verhogen dan voorgenomen, onder het mom ‘de vervuiler betaalt’. Ook vindt zij dat energiebedrijf Eneco, waarvan veel gemeentes de aandelen willen verkopen, in staatshanden moet blijven. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de appreciatie van het Klimaatakkoord, vrijdag door minister Eric Wiebes gepresenteerd. Als het kabinet haar punten niet overneemt, dan stemt de SP niet in met de kabinetsmaatregelen, zegt ze na afloop. Daarmee is de kans sterk aanwezig dat de socialisten, die de Klimaatwet ondertekenden die de CO2-reductie vastlegt, niet het pakket maatregelen steunt om dat punt te bereiken.

Het steekt niet dat anderen ons discours overnemen, we zijn blij dat we het debat bepalen

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen

Opgestroopte mouwen

Ook Marijnissen valt het op dat andere partijen het discours van de SP overnemen. Ze zag Jesse Klaver met opgestroopte mouwen in popzalen verhalen over de publieke sector en ze hoorde hoe Buma elites tegenover ‘hardwerkende Nederlanders’ plaatst. Dat steekt niet, zegt ze, hoewel ze zich soms wel achter de oren krabt. “We mogen er blij mee zijn dat wij het debat bepalen.” Marijnissen ziet de ideologische debatten toenemen in de Kamer, het gáát ergens over. “En Buma praat wel over klimaatrechtvaardigheid, maar als hij nu instemt met de kabinetsmaatregelen, dan blijft het bij woorden.”

De partijleider erkent dat het fijn zou zijn als ze de rol die de partij speelt in het debat, ook zou terugzien in de peilingen, waar niet veel beweging in zit. “Maar onze relevantie stijgt en ik verwacht dat steeds meer mensen dat gaan zien.”  

Lees ook: 

Daar is ie dan: de veelbesproken Klimaatwet

Zeven partijen, uit coalitie én oppositie, vinden elkaar in de nieuwe Klimaatwet. Dat wil niet zeggen dat er op alle vlakken eensgezindheid is. Op links zet de SP zich nadrukkelijk af tegen met name GroenLinks.

Harde conclusies ontbreken in Klimaatakkoord, Wiebes moet weer aan het werk

Planbureaus CPB en PBL komen met een analyse van het voorlopige Klimaatakkoord. Intussen neemt de onenigheid toe.

Deel dit artikel

Ook Chris­ten­Unie-lei­der Gert-Jan Segers heeft het over kli­maat­recht­vaar­dig­heid

Mensen krijgen windmolens te slikken, dan is het niet raar dat ze in opstand komen

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen

Het steekt niet dat anderen ons discours overnemen, we zijn blij dat we het debat bepalen

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen