Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De partij van de Hongaarse premier Orban is woedend om kritiek van het CDA

Democratie

Redactie

Premier Orban tijdens de beëdiging van zijn kabinetsleden, in mei. © AFP

Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban, is fel in botsing gekomen met het CDA. De twee zitten samen in de EVP, de christendemocratische fractie van het Europees parlement, maar de Hongaren schorten de samenwerking op. 

Op de website van de partij beticht vicevoorzitter Katalin Novák het CDA van ‘leugens’ en eist excuses.

Lees verder na de advertentie

De aanleiding voor de clash is het CDA-congres van afgelopen zaterdag. De leden riepen daar de partijleiding op om Fidesz tot de orde te roepen en eventueel uit de gezamenlijke EVP-fractie in het Europees parlement te zetten. Fidesz mag ‘de rode lijn’ niet overschrijden, aldus de CDA’ers.

De CDA’ers wezen er ook op dat ook de OVSE felle kritiek had op de houding van Fidesz tijdens de campagne voor de laatste verkiezingen

De indieners van de resolutie wezen erop dat onder verantwoordelijkheid van Fidesz de democratische rechtsstaat in Hongarije wordt bedreigd. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de mediavrijheid en andere fundamentele rechten worden aangetast. De CDA’ers wezen er ook op dat ook de OVSE, de organisatie voor Europese samenwerking, felle kritiek had op de houding van Fidesz tijdens de campagne voor de laatste verkiezingen, twee maanden geleden.

Buma

Organisaties in Hongarije zonder binding met de overheid vrezen dat hun werk steeds moeilijker wordt door een nieuwe wet. Door deze regels besloot miljardair George Soros onlangs zijn Open Society Foundations te verplaatsen naar Berlijn. Een universiteit waarmee de in Hongarije geboren, maar in de Verenigde Staten wonende Soros banden mee heeft, kreeg ook te maken met tegenwerking door Orban.

Wat het CDA beweert, klopt niet, schrijft Novák op de site van haar partij. Fidesz pleit voor eenheid ‘binnen de Europese Volkspartij’ en wijst erop dat de fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, Sybrand Buma, twee weken geleden nog heeft gesproken met Orban. Buma zou in dat onderhoud ‘bevredigende antwoorden’ hebben gekregen van de Hongaarse premier.

Maar de resolutie met kritiek op Fidesz werd zaterdag door het CDA-partijbestuur van harte ondersteund. 

Lees ook:
CDA-leider Buma: De VS zijn geen vanzelfsprekende bondgenoot van Europa meer

Op het CDA-congres werd ook gedebatteerd over het Europese verkiezingsprogramma. De toon over verdere Europese integratie lijkt positiever dan vijf jaar geleden.

Deel dit artikel

De CDA’ers wezen er ook op dat ook de OVSE felle kritiek had op de houding van Fidesz tijdens de campagne voor de laatste verkiezingen