Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De beloning bij ING op basis van zwakke argumenten aan banden leggen? Dat is dus populisme

Democratie

Lex Oomkes

Lex Oomkes. © Maartje Geels
Column

De aankondiging van de forse salarisverhoging voor de topman van ING kwam voor landelijke politici als een geschenk uit de hemel. Het lukt niet erg om aandacht te trekken in wat toch een campagne voor de raadsverkiezingen heet te zijn.

Hier en daar wordt veel kabaal gemaakt. Met een relletje in een Amsterdams cultuurcentrum tussen landelijke politieke kopstukken over de vraag of het benadrukken van verschillen in IQ een bewijs van racisme is, als voorlopig dieptepunt. Tot echte aandacht en het gevoel dat er een campagne over wezenlijke zaken gaande is, leidt het niet.

Lees verder na de advertentie
Er valt nogal wat af te dingen op de stunt die Klaver door wil zetten

Maar gelukkig was daar de 'affaire-Hamers'. Tot en met de premier deden politici mee aan de wedloop om toch maar vooral degene te zijn die de schrilste bewoordingen kon vinden om de beloningspraktijken in de wereld van de grootbanken aan de kaak te stellen.

In al dat lawaai klonk toch vooral de onmacht door van de politiek, als het gaat om het beloningsbeleid bij private bedrijven in zijn algemeenheid en banken in het bijzonder. Er valt ook weinig tegen te doen, anders dan het doen van een moreel appèl op de top van banken en wellicht, zoals de PvdA voorstelde, het terugtrekken van de overheid als klant bij ING. De Tweede Kamer bijvoorbeeld bankiert alweer een tijdje bij ING, nadat de bank vanwege het laakbare gedrag tijdens de kredietcrisis de Royal Bank of Scotland verlaten had.

Goede voorbeeld

Een expliciete oproep aan de kiezer om de bank te verlaten, en zelf het goede voorbeeld geven, durft men in Den Haag niet aan. Maar bij GroenLinks zijn ze niet voor één gat te vangen. Dat wil wel met een wetsvoorstel komen om de minister een vetorecht te geven in het beloningsbeleid van banken. De redenering van Jesse Klaver: systeembanken zijn geen private bedrijven. Het risico van faillissement en dus het omvallen van zo'n bank is te groot. De overheid zal zo'n bank altijd redden. Systeembanken zijn overheidsbanken zonder ook formeel genationaliseerd te zijn. Aldus GroenLinks.

Er valt nogal wat af te dingen op de stunt die Klaver door wil zetten, ook nu ING van het voornemen afziet. De contractvrijheid met één streep opheffen vergt veel meer argumentatie dan de gelegenheidsargumenten die zondag de revue passeerden. ING mocht in 2008 niet omvallen. De bank werd ook gesteund, maar of het op diezelfde manier nog gebeurt is de vraag. Het is bovendien niet aangetoond dat ING destijds in de problemen kwam door de beloning van de top. Klaver zal dan toch het verband moeten aantonen tussen die beloning en de portefeuille Amerikaanse alt-A-hypotheken, de werkelijke oorzaak van de problemen. Voor het schrappen van een duur principe als de contractvrijheid zijn betere argumenten nodig dan morele verontwaardiging alleen.

Als Wilders stelt dat als de grenzen van Nederland maar dichtgaan ook het migratieprobleem vrijwel is opgelost, is dat populisme. Dan is dat met voorstellen komen die niet realiseerbaar zijn en ook geen oplossing bieden. Maar wat is het voorstel van Klaver dan?

Dat er verkiezingen aankomen is geen argument. Maar ING-commissaris en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer is toch echt de laatste die daar meewarig over moet doen. Liever een politicus die zich door de gelegenheid tot dief laat maken, dan laten blijken dat de samenleving de pot op kan. Die er totaal geen boodschap aan heeft dat alle ontevredenheid in de samenleving weer nieuwe brandstof krijgt en desondanks van de politiek eist dat ze er eens wat aan doet. Het alsnog intrekken van de salarisverhoging verandert dat niet. Er is maar één instrument dat werkt: publieke verontwaardiging, desnoods aangewakkerd met kansloze politieke voorstellen.

Lex Oomkes is senior politiek redacteur bij Trouw, en schrijft wekelijks een column.

Lees ook:

Minister Wopke Hoekstra (CDA) onderzoekt of de regels voor het belonen van bankiers moeten veranderen.

ING trok dinsdag de voorgestelde salaris-verhoging van de topman in. Maar dat betekent allerminst dat de moraliteit haar weg naar de bankleiding eindelijk heeft gevonden.

Deel dit artikel

Er valt nogal wat af te dingen op de stunt die Klaver door wil zetten