Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

D66 en ChristenUnie plaveien de weg voor Rutte-III

Home

Nicole Besselink

De onderhandelaar van D66 Alexander Pechtold (links) en van de Christenunie Gert-Jan Segers (midden) komen aan op het Binnenhof. © Phil Nijhuis

Na ruim 150 dagen formeren lijken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de moeilijkste hobbel op weg naar een nieuw kabinet te hebben genomen. D66 en ChristenUnie willen elkaar de hand reiken op medisch-ethisch terrein.

Uit een uitgelekt compromisvoorstel blijkt dat de partijen aan de formatietafel op medisch-ethisch vlak willen geven en nemen. Daarmee lijkt de grootste hobbel op weg naar een nieuw kabinet genomen. Een op handend zijn akkoord over zaken als het voltooid leven maakt de weg vrij voor afspraken over net iets minder heikele thema’s zoals de arbeidsmarkt, migratie en klimaat.

Lees verder na de advertentie
D66 en ChristenUnie, die bij deze thema’s mijlenver uiteen staan, kunnen allebei wijzen op bin­nen­ge­sleep­te punten

Geven en nemen

Uit het document, door het AD ingezien, blijken D66 en ChristenUnie elkaar de hand te willen reiken op het gebied van euthanasie en embryo-onderzoek. Hulp bij zelfdoding voor mensen die hun leven als voltooid beschouwen, komt er voorlopig niet. Hooguit zal een nieuw kabinet nieuw onderzoek gelasten naar de toereikendheid van de huidige euthanasiewetgeving. Daarentegen kan onderzoek naar stamcellen en embryoselectie worden uitgebreid.

Bij dergelijke afspraken kunnen D66 en ChristenUnie, die bij deze thema’s mijlenver uiteen staan, allebei wijzen op binnengesleepte punten. De democraten zijn groot voorstander van het uitbreiden van onderzoek naar embryo’s om de risico’s op ernstige erfelijke ziektes te verkleinen. De ChristenUnie kan benadrukken dat zij als coalitiepartij niet zal meehelpen aan het faciliteren van hulp bij zelfdoding bij mensen die hun leven als voltooid ervaren.

De manier van afspraken maken past bij de lijn die D66 en ChristenUnie vorige week publiekelijk uitstippelden. Pechtold en Segers gaven toen te kennen meer te zien in het uitruilen van thema’s dan het sluiten van compromissen over principes. Pechtold zei er niets voor te voelen ‘om in vage teksten’ de onderlinge verschillen ‘weg te poetsen’. “Als je probeert bij moeilijke kwesties in het midden te komen, dan moet je je afvragen of je allebei er überhaupt wat mee hebt.” Ook Segers zei dit geven en nemen te verkiezen boven elk thema uitonderhandelen tot een compromis.

Onderhandelingen gaan door volgens schema

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie liet vanmiddag duidelijk zijn ongenoegen blijken over het lek. Hij noemde de berichtgeving ‘heel schadelijk’ voor de kabinetsformatie en ontkende dat er een akkoord is bereikt. “Er is geen compromis.”

De woordvoerders van de betrokken partijen kwalificeren het gelekte compromisvoorstel als prematuur. Ze ontkennen het bestaan van het stuk niet – daarvoor bevat het AD-artikel ook te veel citaten – maar de afspraken zijn volgens hen nog in ontwikkeling. Dat sommige medisch-ethische dilemma’s onbenoemd blijven in de krant, wekt ook de indruk dat het geen afgerond document betreft. Te denken valt aan euthanasie bij kinderen, prenatale screening op de ziekte van Down en de bedenktijd bij abortus.

Volgens premier Rutte is er over het lek 'goed gesproken'

Een andere vraag die het naar buiten gekomen voorstel onbeantwoord laat, betreft de opstelling van de ChristenUnie omtrent hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven. Het kabinet kan het initiatief voor wetgeving op dit vlak aan de Tweede Kamer laten, maar zal aan het eind van de rit altijd een handtekening namens het kabinet nodig hebben. Eerder zei Segers dat een kabinet met de ChristenUnie erin het tekenen van een dergelijke wet zou moeten weigeren.

Vanavond bleek dat het onderlinge vertrouwen tussen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook na het eerste serieuze 'formatielek' nog goed is. Volgens VVD-leider Mark Rutte is het niet goed als onderdelen van onderhandelingen uitlekken naar media, maar is er 'goed over gesproken' en gaan de gesprekken woensdag volgens schema verder. Volgens de premier worden er over en weer geen verwijten gemaakt.

Deel dit artikel

D66 en ChristenUnie, die bij deze thema’s mijlenver uiteen staan, kunnen allebei wijzen op bin­nen­ge­sleep­te punten

Volgens premier Rutte is er over het lek 'goed gesproken'