Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDU-congres kiest een iets conservatievere Merkel

Democratie

© Getty Images

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is op het partijcongres van de christendemocratische CDU met grote meerderheid herkozen als leider van haar partij. Merkel bedankte haar partijgenoten voor het vertrouwen.

Wordt de Duitse bondskanselier conservatiever? Met de openlijke steun voor een boerkaverbod en de belofte om de migratiestroom richting Duitsland te stoppen, sloeg Angela Merkel voor haar partijgenoten in ieder geval een behoudende toon aan. "Een situatie zoals in de zomer van 2015 kan niet en mag niet meer gebeuren."

De huidige bondskanselier werd op het partijcongres met 89.5 procent van de stemmen herkozen als leider van de christendemocratische CDU. Dat is een iets lager percentage dan twee jaar geleden toen 96,7 procent van de partijgenoten haar steunde.

"De verkiezingen van 2017 zijn de moeilijkste sinds de eenwording van Duitsland", zei de bondskanselier. Want van alle kanten wordt het beleid van Merkel die volgend jaar opgaat voor een vierde termijn, bedreigt.

Van haar eigen partijgenoten krijgt ze sinds het 'Wir schaffen das' zware kritiek. Zij vinden dat ze meer moet doen om de stroom migranten te stoppen. Zij zien hoe Alternative für Deutschland (AfD) kiezers wegkaapt bij het CDU door zich te profileren als anti-migrantenpartij. Radicalisering van moslimjongeren en het voorkomen van een terroristische aanslag worden andere gevoelig thema's tijdens de verkiezingscampagne.  

Ook daar zal Merkel op worden afgerekend. Ze beloofde dat die 'parallelle samenlevingen' niet getolereerd worden. Ze steunt nu de minister van binnenlandse zaken die eerder een boerkaverbod in alle openbare gebouwen en op straat voorstelde. Overigens lijkt het symboolpolitiek, want er zijn maar heel weinig vrouwen in Duitsland die hun volledige gezicht bedekken.

Lees verder na de advertentie

Zorgen over polarisatie

Toch klonk ook in de speech een Merkel door die bruggen slaat. Ze zegt zich zorgen te maken over een samenleving die meer gepolariseerd is dan ooit. Want hoewel moslimvrouwen hun gezicht niet zouden moeten bedekken, rekende ze ook af met mensen die demonstreren tegen vluchtelingen en roepen "wij zijn het volk." Merkel: "Wie de mensen zijn (...) is iets dat we met z'n allen bepalen. Niet slechts een paar, hoe hard ze ook schreeuwen."

Maar bovenal hield de bondskanselier haar publiek voor dat ze het niet alleen kan. En met name die boodschap was belangrijk omdat sommige CDU-leden zich in de steek gelaten voelen. Ze legde uit waarom ze voor een vierde termijn gaat.  "Je moet, je moet, hebben velen van jullie gezegd. Maar jullie moeten, jullie moeten mij helpen."

De verkiezingscampagne lijkt al van start te zijn gegaan. Met een iets conservatievere Merkel dan we gewend zijn, hoewel ze blijft relativeren en blijft benadrukken hoe belangrijk het is om mensen op te nemen die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld.

"Ik weet dat ik veel van jullie gevraagd heb", zei ze tegen haar partijgenoten. "En ik kan niet beloven dat ik meer van jullie moet vragen in de toekomst. Want moeilijke tijden vragen om lastige beslissingen."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel