Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Catalaanse separatisten willen wederom Puigdemont als regiopresident

Democratie

Redactie

Carles Puigdemont vluchtte kort nadat Spanje ingreep in Catalonië naar Brussel om vervolging te ontlopen. © AFP

Als het aan de separatisten ligt wordt de voortvluchtige Carles Puigdemont herkozen als regiopresident van Catalonië. De partij van Puigdemont heeft daarover overeenstemming bereikt met zijn voormalig coalitiepartner, de Republikeins linkse partij ERC.

De eventuele benoeming maakt de weg vrij voor een nieuwe confrontatie met Madrid. Puigdemont was tenslotte de drijvende kracht achter het onafhankelijkheidsreferendum van vorig jaar. Vervolgens riep hij de onafhankelijkheid uit.

Lees verder na de advertentie

Het is overigens onzeker of Puigdemont uberhaupt verkozen kan worden, omdat hij niet fysiek aanwezig kan zijn in het par­lement. De ex-regiopresident zit momenteel in ballingschap in België om zijn straf in Spanje te ontlopen.

Voorafgaand aan een eventuele benoeming moet Puigdemont verplicht een toespraak geven in het re­gio­par­le­ment.

Madrid wil Puigdemont veroordelen voor het organiseren van een illegaal referendum, opruiing en misbruik van belastinggeld. Samen met enkele oud ministers bevindt de Catalaanse politicus zich in Brussel. Eerder zei Puigdemont dat hij pas zou terugkeren nadat hem garanties zijn gegeven door de Spaanse overheid, maar wat die zijn blijft onduidelijk.

Toespraak

Voorafgaand aan een eventuele benoeming moet Puigdemont verplicht een toespraak geven in het regioparlement dat volgende week officieel wordt beëdigd. De separatisten zien de afwezigheid van Puigdemont niet als een probleem. Hij zou door middel van een videotoespraak het parlement kunnen toespreken. Maar volgens de oppositie is dit tegen de regels.

Puigdemonts politieke tegenstander Ines Arrimadas, leider van de Spaansgezinde partij Ciudadanos sprak zich in de pers negatief uit. “Iemand kan geen president zijn via Skype”, aldus Arrimadas. Ciudadanos won de meeste stemmen tijdens de verkiezingen afgelopen december maar had geen meerderheid om een regering te kunnen vormen.

Lees ook: Catalonië verdeelder dan ooit na polariserend verkiezingsresultaat

Deel dit artikel

Voorafgaand aan een eventuele benoeming moet Puigdemont verplicht een toespraak geven in het re­gio­par­le­ment.