Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brussel lust de Britten rauw

Democratie

Christoph Schmidt

Michel Barnier, Brexit-hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie. De Fransman was tussen 2009 en 2014 Eurocommissaris voor de interne markt. © AP
brexit

De Europese Commissie ziet de komende Brexit-onderhandelingen zelfverzekerd tegemoet, wat een schril contrast vormt met de onvoorspelbaarheid in Londen. Dat bleek vandaag tijdens de eerste persconferentie van EU-hoofdonderhandelaar Barnier.

De Britten weten zelf nog niet hoe hun Brexit eruit zal zien, maar Brussel lust ze alvast rauw. Michel Barnier zei het misschien niet zo expliciet op zijn eerste persconferentie als Brexit-hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie, hij straalde die houding vandaag wel uit. "Wij zijn er klaar voor. 'Keep calm and negotiate'", aldus Barnier in een variant op een oude Britse slogan.

Hoewel die onderhandelingen nog lang niet zijn begonnen, wil de Europese Commissie zich met die zelfverzekerde houding kennelijk graag onderscheiden van de aanhoudende wispelturigheid in Londen. De Franse oud-Eurocommissaris Barnier voerde de druk verder op door een strak tijdschema te ontvouwen: in oktober 2018 moet het overleg over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU zijn afgerond.

"Het werk is juridisch complex en politiek gevoelig. We hebben een klein team van dertig mensen met brede ervaring op alle beleidsterreinen", zo peperde Barnier de Britten nog even stevig in. Zij hebben immers de nodige moeite om de benodigde experts voor de onderhandelingen met Brussel op te trommelen.

De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd dat haar regering uiterlijk eind maart artikel 50 in gang zal zetten, het EU-verdragsartikel over opzegging van een EU-lidmaatschap. Het wachten is nog op de uitspraak van het Hooggerechtshof over de vraag of het Britse parlement daarin inspraak krijgt. Dat zou May's planning in de war kunnen sturen.

Lees verder na de advertentie
Wij zijn er klaar voor. 'Keep calm and negotiate.'

Brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier

Zuivere speeltijd korter

Artikel 50 biedt een vertrekkende lidstaat twee jaar de tijd om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Als ze inderdaad eind maart kunnen beginnen, betekent dat een gehoopte afronding in maart 2019.
 
Maar Barnier waarschuwde dat de zuivere speeltijd van het overleg veel korter is: achttien maanden op z'n hoogst.

Het definitieve akkoord moet vervolgens worden geratificeerd door alle parlementen in de EU, een proces dat zeker vijf maanden zal duren. Tegen die tijd staan de volgende Europese parlementsverkiezingen alweer voor de deur. Dat de Britten daaraan niet meedoen, moet dan formeel zijn geregeld.

De Britse minister Boris Johnson van buitenlandse zaken, die elders in Brussel aanwezig was bij een Navo-bijeenkomst, zei dat hij geen moeite had met Barniers planning, die hij 'ruim' noemde. "Als iedereen zich positief en constructief opstelt, kunnen we een uitstekende deal krijgen voor het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa, binnen dat tijdschema."

Barnier wilde niet speculeren over welk soort handelsrelatie er uiteindelijk uitrolt. "Ik weet eerlijk gezegd niet wat een 'harde' of een 'zachte' Brexit is. Ik weet wat Brexit is: duidelijk en geordend."

Als iedereen zich positief en constructief opstelt, kunnen we een uitstekende deal krijgen voor het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa, binnen dat tijdschema.

De Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson

© AFP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Wij zijn er klaar voor. 'Keep calm and negotiate.'

Brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier

Als iedereen zich positief en constructief opstelt, kunnen we een uitstekende deal krijgen voor het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa, binnen dat tijdschema.

De Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson