Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Attje Kuiken is het nieuwe gezicht van de PvdA-fractie

Democratie

Nicole Besselink

Tweede Kamerlid Attje Kuiken in het Tweede Kamergebouw op weg naar de wekelijkse fractievergadering van de PvdA. © ANP

Attje Kuiken wordt in elk geval tot de Tweede Kamerverkiezingen van maart de nieuwe fractieleider van de PvdA. Dat heeft de fractie vandaag besloten tijdens een ingelaste vergadering. Kuiken volgt Diederik Samsom op. Die vertrok vandaag nadat hij het in de strijd om het lijsttrekkerschap moest afleggen tegen vicepremier Lodewijk Asscher.

Het is de afgelopen jaren hard gegaan met de politieke carrière van Attje Kuiken: elk jaar kreeg ze er een nieuwe invloedrijke functie bij. In 2014 nam ze het woordvoerderschap asielzaken over, vorig jaar werd ze verkozen tot vicefractievoorzitter en nu, weer een jaar later, zal ze na het vertrek van Diederik Samsom in elk geval tot aan de verkiezingen van maart de honneurs waarnemen als voorvrouw van de fractie.

Kuiken (39) geldt als vertrouwelinge van Samsom. Hij had haar in 2014 graag in het fractiebestuur zien komen. Toen Khadija Arib meer stemmen behaalde, kreeg Kuiken de zware asielportefeuille. Het jaar erop schoof Martijn van Dam door naar het kabinet en kwam er voor Kuiken alsnog een plek vrij in het bestuur, nu als vicefractievoorzitter. In die rol moest ze ervoor zorgen dat de neuzen in de fractie dezelfde kant op staan. Een eervolle, maar ook lastige post.

Tegelijkertijd heeft ze het druk als asielwoordvoerder. Telkens moet ze een middenweg zien te vinden tussen kabinetsafspraken én de wensen van de PvdA-achterban. Vooral de permanente regeling voor afgewezen asielkinderen die al lang in Nederland wonen, steekt veel leden. Ze vinden dat te weinig kinderen verblijfspapieren krijgen, hoe vaak Kuiken op partijraden ook uitlegt dat er in de overgangsfase zo'n 1600 kinderen en gezinsleden mee zijn geholpen.

Lees verder na de advertentie

Idealen

Als nieuwe fractievoorzitter zal Kuiken voorlopig acht weken het gezicht zijn van de fractie. Zoveel vergaderweken staan er nog op de agenda voordat het verkiezingsreces begint. Na de verkiezingen liggen de opties open: Asscher kan Kuiken vragen aan te blijven tot een nieuw kabinet is gevormd en hij minister-af is. Vervolgens kan Asscher het stokje in de Kamer overnemen, tenzij hij weer in het kabinet belandt.

Met Kuikens verkiezing krijgt het Binnenhof er naast Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren een vrouwelijke fractieleider bij. Kuiken vertelde afgelopen zomer in Trouw dat ze als twintiger twijfelde of ze de politiek in wilde. "Toen zei een heel gerespecteerde partijgenote: 'Als alle vrouwen zoals jij blijven denken dat ze het op een presenteerblaadje aangereikt moeten krijgen, wordt het natuurlijk nooit wat in het leven.' Ze bedoelde dat je moet gaan voor wat je belangrijk vindt. Dat heeft mij gemotiveerd."

Twee weken geleden vierde Kuiken, geboren in Groningen en getogen in Hoogezand-Sappemeer, haar tienjarig jubileum als Kamerlid. Ze gelooft in pragmatische politiek, vertelde ze in Trouw. "Ik ben heel erg van de idealen, maar niet van het dromen over grote vergezichten. Als het niet meteen lukt om grote stappen te zetten, moet je knokken voor de kleine stapjes."

Ik ben heel erg van de idealen, maar niet van het dromen over grote vergezichten. Als het niet meteen lukt om grote stappen te zetten, moet je knokken voor de kleine stapjes.

Attje Kuiken

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Ik ben heel erg van de idealen, maar niet van het dromen over grote vergezichten. Als het niet meteen lukt om grote stappen te zetten, moet je knokken voor de kleine stapjes.

Attje Kuiken