Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Asielzoekers-grap van Duitse minister krijgt wrang staartje

Democratie

Christoph Schmidt

De Duitse minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer. © REUTERS

Een sterk bekritiseerde opmerking van de Duitse minister en CSU-leider Horst Seehofer over uitgezette Afghaanse asielzoekers heeft wel een heel wrange wending gekregen. "Uitgerekend op mijn 69ste verjaardag zijn 69 personen - en ik heb dat niet zo besteld - naar Afghanistan teruggestuurd", zei hij begin deze week, met een glimlach.

Gisteren bleek dat één van hen zich kort na aankomst door ophanging van het leven heeft beroofd.

Lees verder na de advertentie

Dat meldt vandaag de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het gaat om een 23-jarige man die de afgelopen acht jaar in Duitsland heeft gewoond. Hij pleegde zelfmoord in een hotel dat de IOM beschikbaar stelt aan afgewezen asielzoekers die bij terugkeer geen adres hebben waar ze terecht kunnen. De Afghaan is volgens Duitse autoriteiten in Duitsland veroordeeld geweest voor diefstal en het toebrengen van lichamelijk letsel.

Van de 69 Afghanen die op 4 juli (Seehofers verjaardag) op het vliegtuig zijn gezet, woonden er 51 in Beieren, de thuisbasis van de Duitse minister van binnenlandse zaken.

Het conservatieve CSU-boegbeeld was de laatste weken veelvuldig in het nieuws als uitdager van bondskanselier Angela Merkel van zusterpartij CDU. Seehofer verbond zijn broodnodige steun aan Merkel aan haar bereidheid om over te schakelen op een veel strenger migratiebeleid.

Lees ook: Europees paniekvoetbal over migratie

Deel dit artikel