Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Turkije ondergaat grootste zuivering sinds couppoging'

Home

Redactie

Erdogan © EPA

Turkije heeft in een nieuwe ontslaggolf na de mislukte staatsgreep van vorig jaar zomer meer dan 3900 overheidsdienaren naar huis gestuurd.  Het lijkt de grootste zuivering sinds de couppoging.

Het gaat om ambtenaren in openbare dienst, militairen en politiemensen. Onder de weggestuurde ambtenaren zijn ruim 1100 werknemers van het ministerie van Justitie, onder wie gevangenisbewaarders, bijna vijfhonderd academici en ruim tweehonderd medewerkers van het ministerie van Geloofszaken, aldus de regering zaterdag.

Lees verder na de advertentie

De teller stond voor deze laatste golf al op ongeveer 120.000 ontslagen. Daarnaast zijn meer dan 40.000 mensen gearresteerd. “Betrokkenheid bij terroristische organisaties”, luidt het oordeel. Volgens de Turkse regering behoren de ontslagenen tot de Gülen-beweging, die ervan verdacht wordt achter de mislukte staatsgreep te zitten.

Imago opvijzelen 

De agenda van president Erdogan is komende maand volgeboekt met afspraken met wereldleiders. Nu het referendum in zijn eigen land achter de rug is, en hij zijn macht heeft weten uit te breiden, richt de Turkse president zijn blik naar buiten. Hij lijkt zijn populariteit te willen testen.

Dat hij op het moment niet best ligt in Europa, van oudsher een belangrijke bondgenoot, is duidelijk. Het referendum, over het invoeren van een presidentieel systeem, zorgde voor grote confrontaties met Brussel dat zich zorgen maakt over de autocratische opstelling van de Turkse president.

Lid worden van de Europese club zit er voorlopig niet in, dus lonkt Erdogan al een tijdje naar het Shanghai-Pact. Toeval of niet, de eerste landen die hij tijdens zijn 'wereldtour' bezoekt, zijn lid (China, Rusland) of waarnemend lid (India) van deze 'vriendengroep' van Euraziatische landen.

Wikipedia-block

Eerder vandaag werd bekend dat Turken sinds zaterdagochtend geen toegang meer hebben tot Wikipedia. De Turkse telecomwaakhond heeft de online encyclopedie geblokkeerd, omdat die 'onjuiste informatie zou verspreiden die een bedreiging is voor de nationale veiligheid'.

Turkey Blocks, een organisatie die het internetverkeer in Turkije in de gaten houdt, ontdekte de blokkade op alle edities van de encyclopedie zaterdagochtend om 08.00 uur. De blokkade is ingevoerd zonder tussenkomst van een rechter. Binnen twee dagen moet die beslissen of het besluit van de waakhond terecht is.

'Censuur'

"De signalen die wij krijgen, wijzen erop dat er sprake is van censuur", zegt Turkey Blocks op haar site. Mensen in Turkije die de encyclopedie willen raadplegen, krijgen een foutmelding. Op sociale media vermoeden sommige Turken dat het iets te maken heeft met kritische informatie op de Wikipedia-pagina van president Erdogan, merkt de BBC op.

Het is niet voor het eerst dat de internetminnende Turken de toegang tot een site wordt ontzegd. In 2014 liet Erdogan ook al Twitter en YouTube blokkeren. Vorig jaar waren Twitter, Facebook en ook WhatsApp korte tijd niet toegankelijk na de mislukte staatsgreep. Vorig jaar waren Twitter, Facebook en ook WhatsApp korte tijd niet toegankelijk na de mislukte staatsgreep.

Lees ook: Erdogan begint aan wereldreis om aan zijn imago te werken


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel