Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Reichsbürger mag niet voor Duitse staat werken'

Democratie

Een politieagent voor het huis in het Beierse Georgensgmünd waar een Reichsburger woensdag één agent doodschoot en drie agenten verwondde. © afp

Wie de staat ontkent, kan ook niet voor hem werken, vinden Duitse politici. Zogenoemde Reichsbürger die als ambtenaar werken, moeten er rekening mee houden dat ze hun baan kwijtraken.

Reichsbürger (rijksburgers) erkennen de Bondsrepubliek niet. Ze vinden dat er maar één Duitsland is, het Duitse Rijk zoals dat in 1937 ten tijde van Adolf Hitler bestond. In de Duitse politiek gaan steeds meer stemmen op om deze rechts-extremisten het werken in overheidsdienst te verbieden. CDU, SPD en FDP zijn voor disciplinaire maatregelen.

De discussie laaide op nadat een 49-jarige Reichsbürger afgelopen woensdag een agent doodschoot en drie andere agenten verwondde, toen ze zijn wapens in beslag kwamen nemen.

Maatregelen
In Beieren hebben vier politiemensen die als Reichsbürger bekendstaan, al te maken met maatregelen. Twee zijn er geschorst en tegen de twee anderen zijn maatregelen in voorbereiding. Maar niet alleen politiemensen moeten rekening houden met repercussies. Wie in publieke dienst is, behoort loyaal aan de staat te zijn en kan die niet ontkennen, vindt het CDU.

Die Welt schrijft maandag dat de overheid volgens het CDU snel een lijst moet maken met Reichsbürger die als ambtenaar werkzaam zijn. Het ministerie van binnenlandse zaken gaat uit van 'enkele honderden mensen'. Het persbureau DPA kwam tot minstens 1100 mensen.

Deel dit artikel