Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Premiersdebat' RTL geannuleerd na afzegging Wilders en Rutte

Democratie

Redactie

Wilders en Rutte zegden vanmiddag het RTL-premiersdebat af. © Van Den Bergh Freek
VERKIEZINGEN

RTL annuleert het verkiezingsdebat dat de zender op 26 februari wilde houden. Dat gebeurde nadat PVV-leider Geert Wilders vandaag afzegde. Daarop liet ook minister-president en VVD-leider Rutte weten dat hij niet zou komen.

Voor het debat in de Amsterdamse Rode Hoed kregen naast Wilders en Rutte, ook CDA-lijsttrekker Sybrand Buma, Alexander Pechtold van D66 en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver een uitnodiging.

RTL wilde aanvankelijk vier lijsttrekkers vragen, maar bedacht zich. De zender wilde een keuze maken op grond van de peilingen, maar die bleken geen verschil te kunnen zien tussen de derde, vierde en vijfde partij in grootte.

Zowel de PVV als de VVD hadden eerder aangekondigd dat ze niet kunnen leven met een groter aantal debatdeelnemers. "Jammer", twitterde Wilders zondagmiddag. "Kan nu naar carnaval."

De VVD slaat de uitnodiging af omdat RTL zich niet aan de afspraak houdt, twittert het hoofd voorlichting van de partij. Klaver noemt het 'laf' dat Wilders 'het debat met ons ontloopt'. Buma vraagt zich af of Rutte en Wilders 'niet op tv durven'. D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma wijst erop dat 'zelfs Trump debatten niet uit de weg ging'.

De vijf lijsttrekkers treden een week na het gesneuvelde Rode Hoed-debat wel aan in het tweede verkiezingsdebat dat RTL organiseert. Die krachtmeting, met acht partijen, vindt plaats in Carré.

Lees verder na de advertentie
Jammer. Kan nu naar carnaval

Geert Wilders op Twitter

Deel dit artikel

Jammer. Kan nu naar carnaval

Geert Wilders op Twitter