Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kim Jong-un en Trump plannen nieuwe bezoeken aan elkaar'

Democratie

Redactie

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) tijdens de eerste ontmoeting met president Donald Trump. © EPA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op bezoek te komen in de Verenigde Staten aanvaard. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA, dat spreekt van 'een radicale omschakeling' in de betrekkingen tussen beide landen

Trump zou er op zijn beurt ook akkoord mee zijn gegaan om af te zakken naar het Noord-Koreaanse Pyongyang.

Lees verder na de advertentie

'Kim Jong-un nodigde Trump uit om Pyongyang te bezoeken op een geschikt tijdstip en Trump nodigde Kim Jong-un uit om de VS te bezoeken. De twee topleiders aanvaarden met plezier elkaars uitnodigingen. Ze zijn ervan overtuigd dat het een nieuwe belangrijke gelegenheid zal zijn voor verbeterde betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS', aldus KCNA.

Wanneer de bezoeken plaats zullen vinden is nog niet bekend. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. Kim en Trump ontmoetten elkaar gisteren voor het eerst in Singapore. Ze spraken daar onder meer over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

'Diepgaande discussies'

Volgens KCNA hadden Kim en Trump 'een openhartige gedachtewisseling' over het beëindigen van 'de decennialange vijandige relaties tussen Noord-Korea en de VS' en waren er 'diepgaande discussies' over 'permanente en duurzame vrede'. 'Kim Jong-un prees de wil en het enthousiasme van de president om zaken op een realistische manier op te lossen, door dialoog en onderhandelingen.'

De Noord-Koreaanse leider waarschuwde Trump volgens KCNA wel dat, om de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland te bereiken, beide landen 'moeten ophouden elkaar op te hitsen'. Daarnaast moeten er 'praktische maatregelen' worden genomen, zoals het 'stopzetten van de irritante en vijandige militaire acties tegen elkaar'.

Volgens KCNA begreep Trump het standpunt van Kim en maakte hij zijn intentie bekend om de gezamenlijke Amerikaanse militaire oefeningen met Zuid-Korea stop te zetten 'tijdens een periode van welwillendheid voor een dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten'. 

Lees ook: Wat is de handdruk tussen Kim en Trump waard?
De Amerikaanse president Trump presenteerde enthousiast zijn ‘historische deal’ met de Noord-Koreaanse leider Kim. Maar zit er iets nieuws en concreets in?

De Koreaanse versie van de verklaring die Kim en Trump gisteren ondertekenden. © EPA

Deel dit artikel