Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Illegaal' referendum brengt zeven miljoen Venezolanen op de been

Home

Redactie

Parlementsvoorzitter en oppositieleider Julio Borges deelde mee dat "7,18 miljoen mensen de verschrikkingen van Maduro hebben bevestigd." © REUTERS

Hoewel het slechts om een symbolisch (want onofficieel) referendum ging, zijn er vannacht toch ruim zeven miljoen Venezolanen naar de stembus gegaan om hun felle kritiek op president Nicolás Maduro te uiten. Voor de oppositie, die het referendum organiseerde, was het een groot succes.

In heel het land waren zo'n tweeduizend stemlocaties beschikbaar gesteld. Meer dan één derde van het electoraat, dat negentien miljoen mensen telt, kwam opdagen. Zij keren zich tegen het controversiële voorstel van Maduro om een grondwetgevende vergadering te organiseren. Hij zou een grondwetswijziging willen doorvoeren om zijn eigen macht te vergroten. 

Lees verder na de advertentie

Vervroegde verkiezingen

Kiezers werd gevraagd om een ja of nee te geven op de vraag of ze vervroegde verkiezingen willen, of er een nieuwe volksvergadering moet komen en of het leger de huidige grondwet moet beschermen. 98 procent daarvan heeft op deze vragen 'ja', en daarmee in het voordeel van de oppositiepartijen gestemd.

Het recht op volksraadplegingen is sinds 1999 opgenomen in de Venezolaanse constitutie. De oppositie vindt dat het gehouden referendum daarom bindend moet zijn. In een rechtsgeldig referendum zouden de stemmen min of meer genoeg zijn geweest om de president af te zetten, maar volgens hem is de actie toch 'illegaal'. De officiële verkiezingscommissie heeft dan ook niet deelgenomen aan dit referendum. Op 30 juli houdt president Maduro zijn eigen volksraadpleging.

Fel protest

Al maanden wordt in Venezuela bijna dagelijks geprotesteerd tegen de socialistische regering van Maduro, die verantwoordelijk gehouden wordt voor de inflatie en het tekort aan voedsel en medicijnen in het land. Zeker negentig mensen zijn bij deze protesten om het leven gekomen. 

Ook vannacht is er een dode gevallen, toen een gewapende bende het vuur opende in een voorstad van de hoofdstad Caracas. Nog drie andere mensen zijn gewond geraakt. Bij twee stemlokalen in de provincie Amazonas is traangas naar binnen gegooid. 

Toen Maduro in 2013 werd gekozen was er een opkomst 7,5 miljoen mensen, maar gezien de protesten en de uitslag van het ongeldige referendum, lijkt de president in populariteit te zijn gedaald. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel