Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'EU-steun Oekraïne nauwelijks effectief'

Democratie

Christoph Schmidt

Een Oekraïense man rouwt bij het monument voor de demonstranten die tijdens de Maidan-revolutie in de hoofdstad Kiev zijn doodgeschoten door ordetroepen, in de winter van 2013/2014. © AP
EU-hulp

De miljardensteun van de Europese Unie aan Oekraïne heeft jarenlang tot magere resultaten geleid. Vooral in de nasleep van de dramatische gebeurtenissen in 2014 heeft de Europese Commissie haastig de portemonnee getrokken zonder voorwaarden te stellen aan Kiev over de besteding van de financiële hulp. Dat concludeert de Europese Rekenkamer vandaag.

De onafhankelijke hoedster van de EU-financiën deed onderzoek naar de jaren 2007-2014. "De instabiele politieke, juridische en bestuurlijke context heeft de effectiviteit van de EU-hulp beperkt", constateert de Rekenkamer.

De conclusie dat het geld in een bodemloze put is verdwenen, willen de onderzoekers ook weer niet trekken: ze zien wel degelijke 'enkele tastbare en duurzame resultaten' in de hervorming van de Oekraïense overheidsfinanciën en de strijd tegen corruptie, een hardnekkig probleem in (na Rusland) het grootste land van Europa. Maar de weg is nog lang, aldus de Rekenkamer.

Voor de nee-stemmers in het Nederlandse referendum dit voorjaar over het EU-associatieakkoord met Oekraïne bleek de hardnekkige corruptie bovenaan het lijstje van stemmotieven te staan. De Rekenkamer is tegelijk hoopvol en afwachtend over de recente afspraken die Brussel en Kiev hebben gemaakt over de strijd tegen corruptie. "De resultaten moeten nog blijken."

In de jaren 2007-2015 bestond de EU-steun voor 1,6 miljard euro aan giften, waarvan de helft zogeheten begrotingssteun was. Dat wil zeggen dat de Oekraïense overheid totale vrijheid had over de bestemming ervan. Verder werd voor 3,4 miljard euro aan leningen verstrekt.

Lees verder na de advertentie

Geen strategie

Wegens de acute financiële nood na de Maidan-revolutie van 2014 zegde de Europese Commissie snel 11,2 miljard euro toe voor de periode 2014-2020. Dat was nodig om Oekraïne te redden, erkent ook de Rekenkamer. Maar: "De EU heeft snel grote hoeveelheden geld toegewezen en verstrekt zonder het eerst eens te worden over een strategie."

Sinds begin dit jaar zijn onderdelen van het EU-Oekraïne-associatieakkoord, dat nog steeds wacht op Nederlandse ratificatie, voorlopig van kracht geworden.

Szabolcs Fazakas, het Hongaarse lid van de Europese Rekenkamer dat dit onderzoek leidde, kan nog niet zeggen of dat associatieakkoord al een beetje tegemoet komt aan de aanbevelingen in het rapport. "Maar aan de andere kant staan in het associatieakkoord wel de nodige eisen over transparantie, financiële verantwoording en de strijd tegen corruptie. Die zijn in lijn met onze aanbevelingen, maar we kunnen nog niet oordelen over het resultaat ervan."

Volgens Fazakas heeft het bij de EU-steun aan Oekraïne vaak ontbroken aan de voorwaarden die de Europese Commissie in vergelijkbare gevallen wel heeft gesteld aan andere oostelijke partnerlanden in Europa, zoals Servië.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel