Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Dat bedankje uit Ankara komt nog wel'

Home

Niels Markus

Demonstraties tegen de uitslag van het referendum in Istanbul. © EPA

Met een nipte meerderheid behaalde president Erdogan de overwinning: de Turkse bevolking stemde voor het referendum dat hem meer macht moet geven. Ook door Nederlandse Turken werd gestemd. Hoe reageren een ja-stemmer en een nee-stemmer op de uitslag?

Mustafa Aslan was campagneleider van het JA-kamp.

Lees verder na de advertentie

Maandagochtend heeft Mustafa Aslan nog geen bedankje uit Ankara ontvangen. “Maar dat verwacht ik nog wel. Ze hadden het gisteren in Turkije heel druk.” De campagne, die hij leidde namens de UETD, Erdogans AKP in Europa, had succes: 70 procent van de Nederlandse Turken stemde ‘ja’.

Aslan: “Ik zie de uitslag van het referendum als een 1-0 overwinning. Dat is krap. Ik had een ruimere overwinning verwacht. Zeg maar 3-0.” Waarom die zo krap is, weet hij niet. “Ik was te gefocust op ­Nederland, ik heb niet op de voet kunnen volgen wat er zondag in Turkije allemaal gebeurde.”

De stemmen van Turken in West-Europa hebben voor een groot deel bijgedragen aan de overwinning, rekent Aslan uit: “Het verschil tussen ja en nee was 1,3 miljoen stemmen. In West-Europa zijn 1,5 miljoen mensen naar de stembus gegaan. Daarvan was 60 procent voor. Zonder ons was het nog krapper geworden.”

De nipte overwinning voor de grondwetswijziging, betekent niet dat Erdogan concessies moet doen, vindt hij. “Er was altijd een grote minderheid in Turkije. Dat verandert nu niet.” Mogelijk vraagt het nee-kamp een hertelling aan. “Graag, dan zijn er geen vraagtekens meer over de geldigheid van de uitslag.” Volgens hem kan er onmogelijk gefraudeerd zijn. “Ja, er zijn ongeldige stemmen geldig verklaard. Maar dat kan alleen als de hele kiescommissie bij een stembus voor is. Daar zitten ook oppositieleden bij. En die geldig gemaakte stemmen zijn óók van nee-stemmers.”

Füsün Erdogan zette zich in voor het NEE-kamp

“Ik heb steeds verwacht dat nee zou winnen”, zegt Füsün Erdogan, die zich inzette voor de nee-campagne. Ze is teleurgesteld en bezorgd. “De uitslag is heel kritiek: er zijn veel stemmen gestolen. We kunnen deze situatie niet accepteren.”

Het is daarom goed dat de oppositiepartijen CHP en HDP naar de rechter stappen om de uitslag ­ongedaan te maken, vindt Füsün Erdogan. Wat het nee-kamp in Nederland gaat doen, weet ze nog niet. “We komen snel bij elkaar om het te bespreken. We zullen denk ik gaan protesteren. Om Nederlandse en de Europese mensen te laten zien wat de gevolgen van de uitslag zijn.”

Voor Turkije zullen de gevolgen ernstig zijn, zegt ze. “Hij was al een dictator. Nu krijgt hij ook grondwettelijk de macht van een dictator.” Aan zijn gezichtsuitdrukking na de uitslag kon je zien dat Erdogan niet blij was met de nipte overwinning, zegt Füsün over haar naamgenoot. “Hij zal doorgaan met zijn oorlog. Tegen de Koerden. En tegen het nee-kamp. Er worden al heel veel mensen gearresteerd in Turkije. Hij zal pro­beren meer macht te krijgen in het Midden-Oosten.”

Voor haar staat vast dat er gefraudeerd is bij de stembusgang. “In de drie maanden voor het referendum werden veel mensen uit het nee-kamp vastgezet. “Het ja-kamp eiste zondagavond de overwinning al op toen nog lang niet alle stemmen geteld ­waren. Het referendum is niet ­democratisch verlopen.”

Lees ook: Turkse ja- en neestemmers kunnen best met elkaar door één deur

Deel dit artikel