Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Bezuinigingen zijn een bedreiging voor de Algemene Rekenkamer'

Home

Lex Oomkes

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer. © anp

De bezuinigingen van het tweede kabinet-Rutte beginnen ook een bedreiging te worden voor degenen die de regering controleren en adviseren. De president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser, waarschuwt daarvoor in zijn woensdag gepubliceerde jaarverslag.

Ook de zogeheten Hoge Colleges van Staat, naast de Algemene Rekenkamer de Raad van State en de Nationale Ombudsman, worden getroffen door de bezuinigingen op het overheidsapparaat. Volgens Visser heeft dit ernstige gevolgen voor de balans tussen de macht en de tegenmacht. “De tegenmacht is een onlosmakelijk onderdeel van het systeem van checks en balances. Door de bezuinigingen komt de vitaliteit van de democratische tegenspraak onder druk”, aldus Visser in zijn voorwoord.

Lees verder na de advertentie
Ons verhaal is kenmerkend voor het hele openbaar bestuur

Arno Visser

Minder controle

Volgens de president staan investeringen in nieuwe methoden, in kennis en in personeelsontwikkeling ter discussie, terwijl de financiering en uitvoering van publieke taken steeds ingewikkelder wordt. “Ons verhaal is kenmerkend voor het hele openbaar bestuur”, aldus Visser. Volgens hem worden overal in het openbaar bestuur minder accountants ingezet en is er dus minder controle.

Het werk van de Algemene Rekenkamer kostte 28,8 miljoen euro in 2016, de begroting werd met 14.000 euro overschreden. Voor die kleine 29 miljoen euro werden 27 onderzoeksrapporten gepubliceerd, 21 brieven aan de twee Kamers van de volksvertegenwoordiging gestuurd en 6 webdossiers gemaakt. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Ons verhaal is kenmerkend voor het hele openbaar bestuur

Arno Visser