Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zuinig leven is ook goed voor het milieu

Cultuur

door Ilse Kuiper

Review

Het vrekkenstel Hanneke van Veen en Rob van Eeden, alias Stichting Zuinigheid met Stijl, heeft de zuinige levensstijl hoog in het vaandel geheven. De benaming 'vrek' is voor dit echtpaar een eretitel geworden. Jarenlang hebben ze de Vrekkenkrant uitgegeven, inmiddels vervangen door het blad Genoeg.

Zuinigheid met Stijl geeft boeken uit, zoals 'Je geld of je leven' (euro6,81, ISBN 9058310418) waarin de filosofie en het nut van zuinigheid worden belicht, en het minimalistische kookboek 'Lekker zuinig' (euro9,10, ISBN 9068341782). Hierin wordt uitgelegd hoe je met goedkope ingrediënten een voedzame pot op tafel kunt zetten. Verder organiseert de stichting door het hele land lezingen en eendagscursussen (ca. euro65 p.p.).

Ook stichting De Kleine Aarde propageert een sobere, milieu- en natuurvriendelijke én goedkope levensstijl. Bij De Kleine Aarde kan iedereen leren broodbakken, snoeien en de moestuin verzorgen. Helaas worden de cursussen alleen gegeven in het gebouw van de stichting in Boxtel.

Een derde stichting die vanuit ideologische grondslag de zuinigheid voorstaat, is Milieu Centraal. Wilt u bezuinigen op energie en water, op autokosten, op wonen of op voeding, dan zijn via Milieu Centraal allerlei brochures met praktische tips te bestellen. Over het nut van groenten van het seizoen, de milieuschade die geïmporteerde groenten veroorzaakt en hoe eenvoudig een voedzame maaltijd bereid kan worden. Maar ook woningisolatie, water- en energiebesparing en informatie over energielabels komen in de brochures ter sprake.

Zuinigheid kent eigenlijk alleen maar voordelen: het is goed voor het milieu, voor de gezondheid en voor de portemonnee.

Wie zich vooral zorgen maakt om zijn eigen portemonnee, kan terecht bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), de organisatie die de doorsnee Nederlandse huishoudens adviseert over omgaan met geld. Ook voor sanering van schulden, financiële problematiek rond echtscheiden of zakgeld voor kinderen kunt u terecht bij het Nibud.

Op de speurtocht naar geldbesparing, subsidies of belastingteruggave, is het handig om eens bij de gemeente langs te gaan. Ieder gemeentehuis heeft een informatiehoek met brochures en folders waarin uitleg over (huur)subsidie, zorgbijstand, mogelijkheden tot goedkope scholing enz. Zo geeft de gemeente Amsterdam het handige 'Tips voor de smalle beurs' (125 pagina's) uit, waarin informatie over sociale zekerheid, bijstand, wonen, werken, studiekosten, ziekte en handicap, belastingen en nog veel meer wordt gegeven.

Denk ook eens aan de Ouderenbonden, vakbonden, wijkcentra of buurthuizen. Hier kunnen leden vaak gratis of voor een luttel bedrag advies krijgen op het gebied van financiën, fiscaliteiten en sociale voorzieningen.

Deel dit artikel