Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zijn taalregels meer verkeersregels of natuurwetten?

Home

Peter-Arno Coppen

Een verkeersbord waarschuwt voor overstekende otters. © anp
Taal

Mensen vergelijken taalregels weleens met verkeersregels: strikt genomen mag je ze niet overtreden, maar veel mensen doen het en als er geen taalpolitie in de buurt is, wordt het niet bestraft. 

Sommige mensen ergeren zich aan die overtredingen en vinden dat ze een teken van slordigheid of onbeschaafdheid zijn, en anderen halen hun schouders op en vinden het allemaal prima zolang er maar geen ongelukken gebeuren. Mensen komen toch waar ze willen in het taalverkeer? Files zijn veel erger!

Lees verder na de advertentie
De taal is dus een systeem van verschillende soorten regels

Er zijn ook mensen die taalregels vergelijken met natuurwetten: de taal ontwikkelt zichzelf, en de taalgebruikers gaan daar vanzelf in mee. Naamvallen en sterke werkwoorden verdwijnen, nieuwe woorden en constructies ontstaan. Talen die veel met elkaar in contact staan beïnvloeden elkaar (of de een de ander), en dat gaat altijd op dezelfde manier. Sommige mensen ergeren zich aan die ontwikkelingen en vinden dat ze een gevaar vormen voor het voortbestaan van de taaldiversiteit, en anderen halen hun schouders op en merken op dat het 'nu eenmaal' zo is.

Maar wat is het nou? Zijn taalregels meer verkeersregels of meer natuurwetten? Nou, allebei. Sommige taalregels zijn inderdaad onwillekeurige regelmatigheden die in het systeem van de taal ingebakken zijn. Dat 'zichzelf' in 'De vader van Jan scheert zichzelf' alleen naar 'vader' kan verwijzen en niet naar 'Jan' bijvoorbeeld. Andere regels zijn een soort culturele norm.

De taal is dus een systeem van verschillende soorten regels. Sommige kun je niet eens overtreden (de wetten), en andere bestaan alleen maar omdat mensen ze overtreden. 

Heeft u een taalvraag? Mail deze naar: p.a.coppen@let.ru.nl

Deel dit artikel

De taal is dus een systeem van verschillende soorten regels