Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Yasmine Allas: ’Hier is mijn vrijheid begonnen’

Cultuur

12.05 uur, Nederland 3

In deze serie reist Paul Rosenmöller met zijn gasten door Afrika. Zij hebben allemaal op hun eigen manier een speciale band met dit ’vergeten’ continent. Hoewel thema’s als honger, armoede, aids en oorlog onvermijdelijk aan de orde komen, richten deze mensen de blik vooruit: op de kansen die er zijn, het optimisme dat er is en successen die worden geboekt.

Rosenmöller reist met schrijfster Yasmine Allas naar het noorden van Somalië.

Bijna 20 jaar geleden ontvluchtte de 39-jarige schrijfster haar land en nu keert zij voor het eerst terug naar haar vaderland. ,,Vijf, zes jaar geleden was ik er nog stellig over: ik ga nooit meer terug. Maar alle veranderingen in Nederland na de aanslagen van 11 september hebben het proces van terugverlangen naar mijn land in een versnelling gebracht. Op een gegeven moment merk je dat je voortdurend bezig bent met je identiteit. En dat dwingt je tot omkijken. Zo ontstond de heimwee.”

In de stad Hargeisa gaat Yasmine Allas op zoek naar de plekken die ze zich herinnert uit haar vroege jeugd, zoals het theater in het centrum. Als jong meisje bezocht ze stiekem avondvoorstellingen. Van het theater resten alleen nog maar puinhopen – een erfenis van de gewelddadige burgeroorlog die het land in de jaren negentig verscheurde. ,,Als meisje heb ik hier veel avonden doorgebracht. Hier heb ik geleerd dat de liefde bestaat. Hier is mijn vrijheid begonnen.“

Na de moord op Theo van Gogh spreekt schrijfster Yasmine Allas tijdens de herdenkingsdienst voor de vermoorde filmer. Vanaf dat moment mengt ze zich in het publieke debat. „Er zijn heel veel moslims die net als ik hun geloof als privé beschouwen, maar die zich wel degelijk islamiet noemen, liberale ideeën hebben en openstaan voor andere invloeden. Als wij onze krachten bundelen, denk ik dat wij invloed kunnen hebben op heel veel jongeren, en ook een voorbeeld voor ze kunnen zijn.”

Het weerzien met haar vaderland is voor Allas bovenal een confrontatie met de harde werkelijkheid. De armoede, het ontbreken van infrastructuur en de zwaar gesluierde vrouwen: Somalië is niet meer het land van haar herinnering. „Het besluit dat ik twintig jaar geleden heb genomen, was juist. Ik ben blij dat ik een Nederlandse vrouw ben. Maar ik blijf voor een gedeelte altijd Somalische.”

Deel dit artikel