Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Woede om Chinese tv-zender die homo-uitingen Songfestival blurt

Cultuur

Leen Vervaeke

De Albanese bijdrage, met zwaar getatoeëerde artiesten, was in China niet te zien © EPA

Van een beetje censuur zijn ze in China niet vies, maar onopgemerkt gaat het niet meer voorbij. De online gemeenschap komt in opstand en veroorzaakt steeds vaker een stevige rel.

Een Chinese tv-zender die ‘homoseksuele elementen’ uit het Eurovisiesongfestival knipte, kreeg op Chinese sociale media een storm van kritiek over zich heen. De European Broadcasting Union (EBU), organisator van het Songfestival, verbood de omroep het festijn verder uit te zenden.

Lees verder na de advertentie
Bijna twintig jaar geleden had Hunan TV het eerste interview met een homo. Hoe kunnen ze nu achteruitgaan?

De niet-gouvernementele organisatie China Rainbow Media Awards

Hunan TV, de op een na populairste satellietzender van China, zendt het festival sinds 2015 uit. De halve finales worden online getoond, de finale op de tv-zender zelf, om drie uur ’s nachts.

Weggeknipt

Maar dit jaar werd de uitzending van de eerste halve finale behoorlijk ontsierd. Het optreden van de Ierse zanger Ryan O’Shaughnessy’s werd weggeknipt, omdat de twee mannelijke dansers een liefdesrelaties uitbeeldden. Ook de Albanese bijdrage, met zwaar getatoeëerde artiesten, was niet te zien. Regenboogvlaggen in het publiek werden de hele tijd geblurd.

Op Chinese sociale media, waar de lhbt-gemeenschap actief is, werd de tv-zender zwaar onder vuur genomen. “Bijna twintig jaar geleden had Hunan TV het eerste interview met een homo”, meldde de niet-gouvernementele organisatie China Rainbow Media Awards. “Hoe kunnen ze nu achteruitgaan?”

De censuur in China wordt strenger en bestrijkt niet alleen politieke maar ook morele onderwerpen. Onlangs zijn websites gesloten omwille van seksuele hiphopteksten, schunnige grappen en afbeeldingen van tatoeages. De uitzendrechten van de omroep zijn per direct ingetrokken. “Censuur is niet in lijn is met onze waarden van universaliteit en inclusie”, aldus de EBU.

Lees ook: Waylon naar finale Eurovisie Songfestival

Nederland kan opgelucht ademhalen: Waylon heeft zich geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat Nederland in de finale staat van het liedfestijn, dat deze week plaatsvindt in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Deel dit artikel

Bijna twintig jaar geleden had Hunan TV het eerste interview met een homo. Hoe kunnen ze nu achteruitgaan?

De niet-gouvernementele organisatie China Rainbow Media Awards