Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Willy Brill (1926 - 2017) was zoveel meer dan de 'stem' van de telefonische tijdmelding

Cultuur

Adri Vermaat

Bijna een kwart eeuw, tot 1992, gaf de stem van Willy Brill de tijd aan middels het bellen van nummer 002, het latere 06-8002. © rv
Necrologie

Willy Brill wilde Jiddisch zingen en ze besloot toen het van begin af aan te gaan leren. Voor de voordrachtskunstenares, vertaalster, hoorspelregisseur- heldin en stemactrice was het Jiddisch eeuwige liefde. Zaterdag maakte haar familie bekend dat ze in haar woonplaats Amsterdam is overleden.

Haar belangstelling voor het Jiddisch begon al in haar jeugd. Thuis in in haar geboortestad Rotterdam werd weliswaar geen Jiddisch gesproken, maar de enkele woorden die er werden gebruikt, bleven hangen en maakten indruk op haar. Op de theaterschool raakte ze slechts meer gefascineerd door die taal, om tenslotte uit te groeien tot een ware autoriteit.

Lees verder na de advertentie
De telefonische tijdmelding was met tot zestig miljoen belletjes per jaar decennialang het op een na meest gekozen telefoonnummer in Nederland

Toch stond bij het bekend worden van haar overlijden niet haar pionieren voor het Jiddisch centraal.  Dat is een tikkeltje onterecht, waar vooral werd gewezen op haar inbreng als de 'stem' van de telefonische tijdmelding. Bijna een kwart eeuw, tot 1992, was het immers haar stem die middels het bellen van nummer 002, het latere 06-8002, de tijd aangaf. 'Bij de volgende toon is het ....', klonk het, waarna, op tien seconden nauwkeurig, het juiste uur, de juiste minuut en het aantal seconden volgde. Van dit eenvoudige werk had ze, misschien ongemerkt, overigens veel eer. Volgens persbureau ANP was de telefonische tijdmelding met tot zelfs zestig miljoen belletjes per jaar decennialang het op een na meest gekozen telefoonnummer in Nederland. Met 68 miljoen telefoontjes wist zij zich, in 1991, slechts eenmalig overtroffen door telefonische inlichtingendienst 008, waar informatie wordt gegeven over nummers.

Van meer inhoud waren de lessen die Willy Brill in het Jiddisch gaf, de boeken die ze vertaalde van de Jiddische Bibliotheek en de oprichting door haar van de stichting Jiddisj, in 2000. Met gitarist Pieter van der Staak en de drie jaar geleden overleden poppenspeler Feike Boschma voerde ze ook jarenlang Jiddische theatervoorstellingen op. In september 2009 stond in Kol Mokum, het toenmalige kwartaalblad van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, een portret, dat haar natuurlijke bescheidenheid tekende. Toen de auteur haar voorhield dat ze toch een soort eenzame pionier van het Jiddisch in Nederland is geweest als vertaalster, docent en als uitvoerend kunstenaar, zei ze alleen maar 'Ach' en wuifde het 'een beetje weg'.

Deel dit artikel

De telefonische tijdmelding was met tot zestig miljoen belletjes per jaar decennialang het op een na meest gekozen telefoonnummer in Nederland