Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wijnkoeler George Washington geveild voor 6 ton

Cultuur

AP/Redactie

Een wijnkoeler die ooit in bezit was van George Washington is in New York geveild voor omgerekend ruim 600.000 euro. De zilveren ijsemmer uit 1789 bracht anderhalve ton meer op dan verwacht.

De eerste president van de Verenigde Staten had de koeler, waar vier flessen in passen, acht jaar in gebruik voordat hij hem cadeau gaf aan Alexander Hamilton, de eerste minister van financiën van de VS.

Uit correspondentie blijkt dat Washington het belangrijk vond dat de wijnkoeler paste bij het nieuwgevormde land. Hij liet hem daarom in opdracht maken en gebood dat hij 'schitterend in eenvoud' zou zijn.

Toen de president de koeler cadeau gaf, liet hij er een boodschap in graveren die getuigt van de vriendschap met Hamilton. 'Niet om enige intrinsieke waarde die dit ding bezit, maar als blijk van mijn oprechte ontzag voor en kameraadschap met jou, en als herinnering aan mij, verzoek ik je deze wijnkoeler voor vier flessen aan te nemen.'

De naam van elke erfgenaam aan wie de wijnkoeler tot 1919 is nagelaten, staat op de koeler gegraveerd.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie