Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie is de Mol?-winnaar Ruben Hein: ‘Vlak voordat ik in slaap val zeg ik vaak heel poëtische dingen’

Cultuur

Joris Belgers

© Jörgen Caris
Ik heb een droom

‘Ze zeiden het van tevoren al: je gaat er nog een poos last van hebben. En inderdaad, in de weken, nee, maanden na opnames, kwam 'Wie is de Mol?' vaak voor in mijn dromen. 

Jan, Olcay, alle deelnemers kwamen wel een keertje voorbij. Of ik droomde dat ik weer in zo’n spelsituatie zat. Ik denk dat het misschien ook een manier was om alles wat ik daar heb meegemaakt te verwerken: al die tijd mocht ik er met niemand over praten, afgezien van mijn vriendin.

Lees verder na de advertentie

Dat vind ik grappig aan dromen: voor mij zijn ze vaak graadmeter van wat me bezighoudt. Tijdens die drie weken in Georgië heb ik trouwens nauwelijks gedroomd, ik was elke avond zo uitgeput dat ik heel vast sliep.

Het is niet zo dat dromen mijn muziek inspireren, maar ik lig wel vaak nog te praten op het moment van in slaap vallen

Ik droom niet vaak, soms heb je van die periodes - waarin ik heel levendig en realistisch kan dromen. Het blijft me alleen niet echt bij. Als kind had ik een terugkerende droom die ik me wel nog goed kan herinneren. Volgens mij is dat een heel klassieke. Ik had hem in verschillende versies, maar het kwam erop neer dat ik in een vechtpartij was beland. Ik dacht: die persoon kan ik wel aan. Kreeg ik een timmer op mijn neus, en op het moment dat ik die ander een oplawaai wilde geven was het alsof ik mijn arm door een pot stroop haalde. Als ik dan wilde wegrennen, kon ik mijn benen nauwelijks bewegen.

Rare dingen

Het is niet zo dat dromen mijn muziek inspireren, maar ik lig wel vaak nog te praten op het moment van in slaap vallen. Dan ga je rare dingen zeggen, maar dat zijn vaak heel poëtische zinnen. Ik moet die echt eens op gaan schrijven - maar vaak val ik erna direct in slaap, dus dan is het weer weg.

Ik ben niet iemand die extreem ver vooruit kijkt. Maar ik had vroeger wel de droom om muzikant te worden. Mijn ouders hebben nog een filmpje van mij als vierjarige waarin ik zing met een pleerolhouder als microfoonstandaard, dus ik moet er toen al een beetje mee bezig zijn geweest.

Je droomt als je begint natuurlijk van de grote podia. Van Paradiso, van Carré. Je droomt ervan dat je mensen bereikt, dat ze je muziek goed vinden. Maar als je dat eenmaal hebt bereikt, ben je al aan het dromen over een volgende stap, over nieuwe momenten, waar je ontzettend naartoe leeft. En, ik moet zeggen, naarmate ik ouder word, gaat dat vaker over mijn eigen muzikale ontwikkeling dan over roem of die grote zalen.

En Wie is de Mol? Ik had er altijd al eens van gedroomd om mee te mogen doen. Maar om het ook nog eens te winnen? Daar had ik - om maar in deze context te blijven - nooit van durven dromen.”

Pianist en zanger Ruben Hein (1982) won tv-spelprogramma Wie Is De Mol. Onlangs bracht hij zijn derde album uit, ‘Groundwork Rising’. In april begint zijn tournee.

In de interviewrubriek 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of 's nachts.

Lees ook:

'Wie is de Mol?' bewijst dat niets zeker is in menselijk gedrag.

Deel dit artikel

Het is niet zo dat dromen mijn muziek inspireren, maar ik lig wel vaak nog te praten op het moment van in slaap vallen