Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wereldmuseum gered van ondergang door samenwerking

Cultuur

Niels Markus

© anp

Het Wereldmuseum in Rotterdam zal intensief gaan samenwerken met het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Daarmee is het veelgeplaagde museum voorlopig gered. De gemeente Rotterdam zal de instelling elk jaar met 5 miljoen euro subsidiëren. Van het ministerie van cultuur en onderwijs krijgt het eenmalig een half miljoen.

Door de samenwerking kan het Wereldmuseum profiteren van de 'staf en uitstraling' van het NMVW, zegt cultuurwethouder Pex Langenberg. Het Rotterdamse museum zal gebruik maken van de curatoren, het netwerk, het lesmateriaal en de basistentoonstellingen van het Nationaal Museum. Het NMVW ontstond in 2014 uit een fusie van drie rijksmusea: Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal.

Van een fusie tussen het NMVW en het Wereldmuseum is voorlopig geen sprake, zegt Langenberg. "Ik sluit dat voor de toekomst niet uit, maar daar hebben we het niet over gehad." Het Wereldmuseum moet zijn band met de stad Rotterdam behouden, zegt de wethouder, die de samenwerking typeert als 'integratie met behoud van eigen identiteit'.

Het Wereldmuseum balanceerde afgelopen jaar na jarenlang wanbeleid op de rand van de afgrond. De vorige directie wilde meer 'cultureel ondernemen' met het museum, wat resulteerde in het wegbezuinigen van de curatoren en vergaande plannen om de hoogstaande Afrikacollectie te verkopen.

Lees verder na de advertentie

Toch subsidie
Na twee vernietigende rapporten stapte directeur Stanley Bremer in april 2015 op. Inmiddels is de staat van de collectie weer in orde, maar zijn de bezoekersaantallen nog altijd te laag en curatoren nog afwezig. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseerde het stadsbestuur onlangs om het museum niet langer te subsidiëren, wat het einde van het instituut had betekend.

Pex Langenberg legt het advies van de raad naast zich neer. "Ik was het er gewoon niet mee eens. Ik vind dat het Wereldmuseum echt een plek heeft in de museumwereld van Rotterdam." Daarom zal het museum jaarlijks 5 miljoen euro van de gemeente krijgen, die dat geld uit verschillende potjes haalt. Andere culturele instellingen worden niet gekort doordat er extra geld naar het Wereldmuseum gaat.

Er is nog niet besloten of het sterrenrestaurant van het museum, dat onder Stanley Bremer werd opgericht, open zal blijven. Ook van het restaurant zijn de bezoekersaantallen teruggelopen. "We gaan er geen extra geld bij doen om het overeind te houden", zegt Langenberg. "Maar een sterrenrestaurant is schitterend en mooi. Op zich heb ik er niets op tegen."

Ik was het er gewoon niet mee eens.

Cultuurwethouder Pex Langenberg over het advies van de Raad voor Kunst en Cultuur om het museum niet langer te subsidiëren.

Deel dit artikel

Ik was het er gewoon niet mee eens.

Cultuurwethouder Pex Langenberg over het advies van de Raad voor Kunst en Cultuur om het museum niet langer te subsidiëren.