Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Weet u waar het bed van Van Gogh is?

Cultuur

Tim de Wit

'De slaapkamer' in het Musée d'Orsay. © Wikipedia

'De slaapkamer' is één van zijn beroemdste schilderijen. Geschilderd in zijn Gele Huis in het Franse Arles, enkele jaren voor zijn dood in 1890. Het gaf een zeldzaam inkijkje in zijn interieur. Er stonden twee stoelen, een bruin bijzettafeltje en een bed. Kunsthistorici gingen er altijd vanuit dat het meubilair verdwenen was, maar een Britse onderzoeker ontdekte dat het bed nog weleens in omloop kan zijn. In het Brabantse Boxmeer, om precies te zijn.

De Brit Martin Bailey schrijft erover in zijn nieuwe boek over Van Gogh, Studio of the South, over zijn tijd in de Franse Provence. Het is al het derde boek dat de Van Gogh-kenner over de Nederlandse schilder schrijft. "Tijdens de research voor mijn boek in het archief van het Van Gogh museum in Amsterdam stuitte ik op een briefje uit 1937, geschreven door de neef van Vincent, Vincent Willem, die ingenieur was. De brief was gericht aan een curator van een museum in Arles.  Vincent Willem schreef dat hij het bed van Van Gogh in bezit had en als ze ooit een museum zouden openen in het oude huis van Vincent, het Gele Huis, dat ze het bed mochten lenen." Dat het bed na de dood van Vincent uiteindelijk bij zijn familie in Laren terecht was gekomen, was niet bekend bij Van Gogh-experts.

Vincent van Gogh verbleef ruim een jaar in Arles, in 1888. Twee jaar voor hij zelfmoord pleegde. In die periode schilderde hij enkele van zijn beroemdste werken, waaronder De Zonnebloemen en De Slaapkamer. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij: "De mooiste schilderijen zijn die waar ik van droom terwijl ik een pijp rook in bed". Van Gogh leidde een nomadenbestaan, zonder veel geld en bezit. "Dat maakte zijn meubilair zo interessant. Het Gele Huis in Arles was zijn eerste echte huis."

Lees verder na de advertentie
De mooiste schilderijen zijn die waar ik van droom terwijl ik een pijp rook in bed.

Vincent van Gogh

Oor

Ook keerde hij terug naar het bed toen hij in een bordeel een stuk van zijn oor had afgesneden. "Hevig bloedend kwam hij thuis en ging hij in het bed liggen, waar hij de volgende ochtend werd gevonden. Er kleeft ook een hele tragische geschiedenis aan", zegt Bailey.

Dat maakte het voor Bailey zo belangrijk de zoektocht naar het beroemde bed voort te zetten. De zoon van ingenieur Vincent Willem,  Johan van Gogh, is nog in leven. Hij is inmiddels 94 en beter bekend als de vader van filmregissseur Theo van Gogh. Hij bleek zich het bed nog zeer goed te herinneren. "Ik ben bij hem op bezoek geweest en hij zei me dat het bed geschonken was aan een liefdadigheidsproject vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de inwoners van Laren meubels stuurden naar Boxmeer, waar veel mensen hun bezit waren kwijtgeraakt", vertelt Bailey. 

Teun Koetsier, een historicus, bevestigde het verhaal van Johan van Gogh aan Bailey middels enkele foto's van de hulpactie. "Laren helpt Boxmeer", staat er op een vrachtwagen waarin het bed van Vincent geplaatst is. "Dat maakte de puzzel compleet. De intrigerende vraag is alleen: waar is het nu?"

Niemand in Boxmeer wist dat het bed zo'n beroemde eigenaar heeft gehad. Daarom zal het van veel geluk en toeval afhangen of het nog wordt teruggevonden. "Het bed is afkomstig uit misschien wel de beroemdste slaapkamer in de kunstgeschiedenis. Daarom ben ik zo gefascineerd erachter te komen hoe het er in werkelijkheid uitziet. Dat leert ons weer meer over Vincent van Gogh. Het zou best kunnen dat het is weggegooid, maar misschien staat het nog ergens. Het zou geweldig zijn als het op zou duiken", zegt Bailey.

Volg de omzwervingen van Van Gogh in 'In het voetspoor van Vincent'.

Johan van Gogh zei me dat het bed geschonken was aan een lief­da­dig­heids­pro­ject vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Van Gogh-kenner Martin Bailey

Deel dit artikel

De mooiste schilderijen zijn die waar ik van droom terwijl ik een pijp rook in bed.

Vincent van Gogh

Johan van Gogh zei me dat het bed geschonken was aan een lief­da­dig­heids­pro­ject vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Van Gogh-kenner Martin Bailey