Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat is de Grammaticale Structuur van het Decennium?

Cultuur

Peter-Arno Coppen

© ANP
TAAL

Denkt u deze maand ook nog even aan de Grammaticale Structuur van het Decennium? 

Die verkiezing is in 2016 van start gegaan in deze rubriek, en we nemen de tijd, want grammaticale structuren ontstaan niet van vandaag op morgen. Die moeten even rijpen. In december 2020 gaan we stemmen, maar tot die tijd kunnen er nog grammaticale structuren genomineerd worden.

Lees verder na de advertentie
Wat vindt u bijvoorbeeld van ‘Ik heb de band lek’?

De spelregels: het gaat dus niet om losse woorden, maar om echte constructies, die in het afgelopen decennium (2010-2020) in de belangstelling hebben gestaan, of nieuw zijn, of juist gevaar lopen om verloren te gaan. Als voorbeeld noemde ik al het nieuwe gebruik van de genitief (‘Dat is niet des Ajax’, of ‘des Feyenoords’) en het predicatief gebruik van tijdsaanduidingen (‘Dat is zó 2015!’). In 2017 hebben we drie constructies genomineerd: extractie van het betrekkelijk voornaamwoord (‘De dag die je wist dat zou komen’), de constructie een X van een Y (‘Een wolk van een baby’) en ten ­slotte zoiets hebben van met een directe rede (‘Ik heb zoiets van Wow!’).

Alle tot nu toe genomineerde constructies zijn echte verrijkingen van de taal, niet alleen van de woordenschat. Ze voegen iets toe aan het toch al imposante repertoire dat we hebben om met elkaar te communiceren.

U mag nog steeds nomineren, maar de tijd begint natuurlijk te dringen. Het einde van het decennium nadert, en in 2020 gaan we stemmen. Wat vindt u bijvoorbeeld van ‘Ik heb de band lek’? Mooie, efficiënte constructie! Je zegt tegelijkertijd dat je iets overkomen is (namelijk een lekke band) en dat iets het geval is (de band is lek). Nomineren maar? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Deel dit artikel

Wat vindt u bijvoorbeeld van ‘Ik heb de band lek’?