Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat beweegt mijn verdachte, verstandelijk beperkte broertje?

Cultuur

Isabel Baneke

Een deel van de kaft van Michael Bergs 'Broertje'. © The House of Books
Recensie

Michael Berg demonstreert in zijn nieuwe boek Broertje dat de vraag naar het ‘waarom’ net zo boeiend is als die naar het ‘wie’.

Vluchten in een vissersbootje

Lees verder na de advertentie

Met zijn broertje Mustafa stapt hij in het krakkemikkige vissersbootje. Van de angst die door zijn lijf giert laat Amin uit Aleppo niets merken. Samen zullen en moeten ze Nederland bereiken. Al gauw staan de opvarenden tot aan hun knieën in het water. De tank blijkt leeg en de kajuit loopt langzaam maar zeker vol water.

Een tragisch vluchtverhaal, daarmee begint ‘Broertje’. Maar op pagina 14 eindigt het drama abrupt. Vlak voor de ontknoping springt de nieuwste thriller van Michael Berg, het pseudoniem van de Nederlandse schrijver Michel van Bergen Henegouwen, naar een geheel andersoortige familie.

Broertje volgen

Cabaretière Lotte Pradel krijgt een telefoontje van de Franse politie. Haar vader, stiefmoeder en een nog niet geïdentificeerde jonge vrouw zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De dader? Haar autistische en verstandelijk gehandicapte broer Felix. Althans, hem heeft de politie gearresteerd. Pradel is en blijft heilig overtuigd van zijn onschuld, en besluit hem te volgen wanneer Felix plots ontsnapt uit het Zuid-Franse politiebureau.

Uit deze hoofdvertelling ontspint zich langzaam maar zeker een kluwen van verhaallijnen. Zo laat de lezer zijn ogen glijden over de gedachtes van Pradel, maar ook over het verhaal van de Franse inspecteur Fillon en de hersenspinsels van broer Felix.

Vooral het perspectief van de laatste intrigeert. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de auteur, die in 2004 naar Frankrijk vertrok om zich toe te leggen op het schrijven, zelf een broer met beperkingen als die van Felix heeft. Minder geloofwaardig is diens ontsnapping, en de gevolgen daarvan.

Oordeel: nergens zeer spannend, maar wel tot het slot intrigerend.

Het 'waarom' 

Hoewel Berg, die vier jaar geleden de Gouden Strop won voor zijn thriller ‘Nacht in Parijs’, nergens in details treedt, is vanaf moment één min of meer duidelijk wie er daadwerkelijk achter de moorden zit.

Het waarom, daar draait ‘Broertje’ om. Telkens zet Berg de lezer op een dwaalspoor. Hoe grijpen alle verhaallijnen in elkaar? Wat heeft het vluchtverhaal te maken met de moord in Frankrijk?

Dat is zeker een boeiende puzzel en de personages die Berg opvoert zijn interessant genoeg, maar de cliffhangers waarmee de auteur vrijwel ieder hoofdstuk afsluit, kregen mij toch niet op het puntje van mijn stoel.

© Michael Berg

Michael Berg
Broertje
The House of Books
512 blz. € 19,99

Deel dit artikel

Oordeel: nergens zeer spannend, maar wel tot het slot intrigerend.