Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Was de vermiste filmster Fan Bingbing te succesvol volgens Peking?

Cultuur

Gijs Moes

Mei 2018, Fan Bingbing op de rode loper van het filmfestival in Cannes. © Thomson Reuters

Waar is Fan Bingbing? Haar 63 miljoen onlinevolgers en talloze andere Chinezen tasten al maanden in het duister over het lot van de filmster. Het lijkt erop dat Fan doelwit is geworden van een overheidscampagne tegen overdaad en luxe.

Haar agent en haar vele sponsors zeggen ook niet te weten waar Fan is

Lees verder na de advertentie

De 36-jarige Fan is een van China's beroemdste actrices en in korte tijd had ze ook veel succes in het buitenland. Ze speelde in Hollywood-krakers als 'Iron Man 3' en 'X-Men: Days of Future Past', naast vele rollen in haar vaderland. Aan zelfvertrouwen ontbrak het haar ook niet. "Over tien jaar speel ik de hoofdrol in X-Men", zei ze eerder dit jaar in het Amerikaanse blad Time.

In juni van dit jaar verdween Fan, die ook zingt en modellenwerk doet, van de radar. Op 23 juli liet ze nog iets van zich horen op de populaire Chinese berichtendienst Weibo, vergelijkbaar met Twitter. Haar agent en haar vele sponsors zeggen ook niet te weten waar Fan is gebleven.

Ze maakte onder meer reclame voor cosmetica van Guerlain, horloges van Montblanc en diamanten van De Beers. Met die advertentie-inkomsten en haar acteerwerk verdiende Fan volgens Forbes vorig jaar 37,5 miljoen euro en daarmee voerde ze de lijst bekende Chinezen aan. De filmproducenten waren blij met haar, want mede dankzij haar inbreng leverde de jongste 'X-Men' in het eerste weekend in China al 33,5 miljoen euro op.

Yin en yang-contracten

In mei van dit jaar kwam Fan in opspraak. Via Weibo lekten twee contracten uit voor de film 'Cell Phone', waarmee Fan bekend werd. Volgens het ene contract verdiende ze 1,4 miljoen euro, in het andere 6,7 miljoen. Het eerste contract zou voor de belastingaangifte zijn, het tweede de echte verdiensten. Deze zogenoemde 'yin en yang-contracten' komen vaker voor in China. Het bericht op Weibo leek bedoeld om daar iets tegen te doen, niet om Fan Bingbing persoonlijk te beschadigen.

De Chinese overheid nam direct maatregelen, in de vorm van maximum-salarissen voor acteurs. Voortaan mag  het salaris niet meer zijn dan 70 procent van de gages en niet meer dan 40 procent van de productiekosten. Volgens Peking waren deze maatregelen nodig vanwege een 'verwrongen cultuur van geldaanbidding' in de filmindustrie.

De nieuwe film 'Unbreakable Spirit', waarin Fan Bingbing zou schitteren naast de Amerikaanse ster Bruce Willis, komt later uit dan gepland. Fans naam is van de posters gehaald.

Lees ook:

Big Brother hangt China vol met camera's met gezichtsherkenning 

Overal in China hangen camera's die gezichten herkennen. Wie een overtreding begaat, wordt opgemerkt. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat zo ook dissidenten in de gaten gehouden worden.

Deel dit artikel

Haar agent en haar vele sponsors zeggen ook niet te weten waar Fan is