Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom je wel kunt 'lopen te fluiten' maar niet kunt 'wandelen te fluiten'

Home

peter-arno coppen

© anp
taal

Waarom kun je wel 'lopen te fluiten' maar niet 'wandelen te fluiten'? Je zou zeggen: het kan niet aan de betekenis liggen, want het is volstrekt duidelijk wat je zou kunnen bedoelen met 'ik wandel te fluiten' (namelijk dat je al wandelend aan het fluiten bent). Maar je kunt het niet zeggen, althans, het klinkt slecht.

Dat komt omdat 'wandelen' te veel betekenis heeft. 'Lopen' daarentegen is een van de vijf zogeheten 'werkwoorden van lichaamshouding' (lopen, zitten, staan, liggen en hangen), die allemaal een zekere betekenisverarming hebben ondergaan: er is weinig meer over van de oorspronkelijke, volle betekenis dan een flauwe afspiegeling van die lichaamshouding: liggen is een horizontale oriëntatie, staan en hangen is verticaal (ze verschillen in de steun), zitten is omslotenheid (de suiker zit in het pak) en lopen is niet veel meer dan beweging of ontwikkeling (het water loopt uit de kraan, de serie loopt al vijf maanden).

Lees verder na de advertentie

Behalve dat zo'n betekenisverarming de gebruiksmogelijkheden enorm vergroot, kunnen de werkwoorden van lichaamshouding ook als hulpwerkwoord worden gebruikt: ze voegen dan hun kleine betekenis toe aan een ander werkwoord: 'lopen te fluiten' is fluiten met een extra bewegingsaspect.

Op deze manier kun je zelfs licht dubbeloppe combinaties maken als 'lopen te wandelen' en zelfs 'lopen te lopen.' Maar wat is nou eigenlijk het betekenisverschil tussen 'ik loop te wandelen' en 'ik loop te lopen'? Als u de komende week toevallig een paar grotere afstanden komt te lopen te wandelen, kunt u daar mooi eens een tijdje over nadenken. Dan kom ik er vrijdag op terug.

Heeft u een taalvraag? Mail deze naar: p.a.coppen@let.ru.nl


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel