Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouwenbesnijdenis

Cultuur

Jeroen den Blijker

Review

93 procent van de Malinese vrouwen is besneden. Wereldwijd zijn het er 120 miljoen. Een gruwelijke gewoonte, maar wel stof voor een interessante documentaire.

Zoals in 'Het dorpstraject', een aflevering van de RVU-serie 'Vergezicht'. Daarin zien we hoe het dorp Kandia in Mali wordt 'bekeerd' door een ontwikkelingswerkster op een brommertje. Een mooie film die een helder inzicht geeft in de gruwelen van de vrouwenbesnijdenis, maar die ook een goed beeld schetst van de dorpscultuur en de moderne praktijk van het ontwikkelingswerk. Uiterst prudent moet veldwerkster Astonia Diallo te werk gaan om haar doel te bereiken. ,,We trekken vijf jaar uit voor zo'n project.'' En niet zonder reden.

Want over vrouwenbesnijdenis wordt niet gepraat in Mali, dat dóet men gewoon. Waarom? Dat weet eigenlijk niemand. De Koran verbiedt het, weet de dorps imam. ,,Maar het zijn onze voorouders die de waarde ervan weten. Zij hebben ons die waarde niet verteld. Wij gaan er gewoon mee door'', zegt Djennebe Doumbia, de oude vrouw die verantwoordelijk is voor de besnijdenis. De medische complicaties -bloedingen, uiterst gecompliceerde bevallingen- die het gevolg zijn van besnijdenis worden in de regel toegeschreven aan hekserij.

Ruimte voor twijfels over dit ritueel is er niet. ,,Wij vrouwen van Mali kunnen er geen eigen gedachten op na houden. Wij volgen slechts de weg die door oude vrouwen is geplaveid'', zegt Karatoemon Doubia die bang is dat het hele dorp zich tegen haar keert als ze haar twijfels ventileert.

Wie in zo'n dorp vrouwenbesnijdenis wil afschaffen, moet weten waaraan-ie begint. Of, zoals een Malinees gezegde wil: 'Zware dingen moet je voorzichtig duwen'. We zien dus hoe veldwerkster Diallo een bezoek brengt aan de machtigste bewoner van het dorp: dorpshoofd Siriman Doumbia, die zo te zien de tachtig al ruim gepasseerd is, maar gesteund door eveneens bejaarde adviseurs bepaalt wat er in het dorp gebeurt.

Dat levert schitterende televisie op, waarbij de veldwerkster het woord 'besnijdenis' angstvallig vermijdt, zich uitput in hoffelijkheid en uiteindelijk het dorpshoofd vraagt 'samen te werken om de gezondheidssituatie' te verbeteren. ,,U bent het dorpshoofd, u weet veel meer dan wij. U heeft ook kennis van gezondheid.'' Waarop het dorpshoofd zijn steun toezegt en het echte werk kan beginnen.

Deel dit artikel