Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Volop dance op 'Flevo', maar scheiding tussen reguliere en gospelmuziek blijft

Cultuur

HANS NAUTA

Review

EINDHOVEN - Het Flevo Totaal Festival blijft groeien. Dit jaar kwamen er bijna 11.000 bezoekers naar het voormalige vliegveld Welschap in Eindhoven. Hoewel het christelijke festival wordt aangekleed met allerlei workshops, lezingen en theaterstukken, staat de muziek met een religieuze boodschap nog altijd centraal. Opmerkelijk is dat sommige bezoekers van Flevo Totaal gekleed gaan in t-shirts van niet uitgesproken christelijke bands als Radiohead en Nirvana. Hoe verhoudt de muziek van Flevo Totaal zich tot reguliere muziek?

Volgens Corine Houpst, ervaren Flevobezoekster, zijn er duidelijk twee groepen festivalgangers te onderscheiden. “De ene groep bezoekt het festival voor de gezelligheid. De muziek is bijzaak. Het gaat hen om het christelijke karakter en de speciale 'Flevosfeer'. Daarnaast komen ieder jaar ook de echte muziekliefhebbers.” Voor die groep is er een grote verkooptent volgepakt met cd's. Er staan lange rijen voor de kassa's. Veel jongeren kopen op Flevo hun jaarvoorraad aan gospel-cd's. Het aanbod lijkt niet minder gevarieerd dan in een reguliere platenzaak. “Kijk maar in de schappen, alle moderne muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Alleen gospelgabber hebben we niet, hoewel daar wel veel naar wordt gevraagd”, zegt een van de verkopers.

Gospelmuziek volgt duidelijk de muzikale ontwikkelingen die zich in de reguliere muziekwereld voordoen. Ook in de programmering van het Flevofestival is dat te merken. Zo neemt bijvoorbeeld het aantal dansacts toe. Corine Houpst vindt dat maar niks. “Veel dansartiesten zetten de computer aan en zingen mee op hun danspasjes. Ik heb het meer op rockmuziek van Stan Taylor of Whitecross. Die hangen de gitaar om en spelen echt.”

Een voorbeeld van zo'n dansact is het Zuid-Afrikaanse duo JC Culture, bestaande uit de Griekse Nicos Vouris en zijn zus Aliki. Met hun debuutalbum 'Never Alone' wil het tweetal “via dansmuziek de verlorenen bereiken”. Verder vindt het duo het belangrijk muzikaal en tekstueel volwassener te worden. Nicos: “Christelijke dansmuziek is kwalitatief omhooggeklommen en bevindt zich nu op een redelijk niveau. Het moet zich nog wel sterk ontwikkelen. Het kan alleen nog beter worden.”

Vergeleken met de nog groeiendegospeldance, is de gospelrock duidelijk een stap verder. Een jonge vertegenwoordiger in het genre is het Amerikaanse All Star United. De punkrock-band is live absoluut sensationeel en staat sinds zijn Flevodebuut van vorig jaar te boek als topact. Regelmatig sneuvelen er bij een optreden instrumenten. Maar ook sommige fans raakten zaterdag zodanig geblesseerd in het dansgeweld voor het podium, dat enkele ambulances moesten voorrijden.

Bernie Beiboer draagt tijdens zijn eerste bezoek aan Flevo een t-shirt van Pinkpop. “Ik ben niet zo thuis in de gospelmuziek, maar ik moet erkennen dat sommige muziek hier erg goed klinkt. Ik vind het onbegrijpelijk dat bands als All Star United en ook Delirious? in andere circuits niet doorbreken. Ze zouden makkelijk op Pinkpop kunnen staan.” Maar hoe komt het dat dat niet gebeurt?

Volgens Corine Houpst heeft die scheiding tussen de gospelrock en de gewone rock een duidelijke oorzaak. “Gospelmuziek is lang van mindere kwaliteit geweest. Nu zouden gospelartiesten inderdaad kunnen doorbreken in het gewone circuit. Maar veel muzikanten, onder wie Ian Eskelin van All Star United, onderbreken een optreden voor een soort christelijk preekje. Het Pinkpoppubliek accepteert zoiets niet en de artiesten weigeren natuurlijk concessies te doen. Gelukkig hebben we Flevo Totaal om die muzikanten toch te kunnen horen.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel