Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verenigde Staten vragen Duitsland om lijst kunstschat

Cultuur

redactie

Een kunstwerk van Henry Matisse ('Sitzende Frau') dat recent is aangetroffen in het woning in München. © ap

De Verenigde Staten hebben Duitsland gevraagd een lijst te publiceren van de 1400 kunstwerken die in een appartement in München zijn gevonden. Amerikaanse diplomaten hebben de Duitse regering benaderd over de kunstschat, die onder meer voorheen nog onbekende werken van Henri Matisse en Otto Dix bevat, zeiden anonieme functionarissen donderdag (plaatselijke tijd) tegen persbureau Reuters.

De Duitse douanedienst vond de schilderijen, schetsen en beelden vorig jaar, maar bracht de vondst niet naar buiten omdat die was gedaan tijdens een onderzoek naar belastingontduiking, waarop geheimhouding rust. De weigering om een lijst met de titels van de werken te publiceren heeft veel kritiek opgeroepen, omdat het daardoor moeilijker is de rechtmatige eigenaren van het werk te achterhalen.

De verzameling was oorspronkelijk van een kunsthandelaar die in opdracht van de nazi's systematisch kunst opkocht bij Joden.

Deel dit artikel